Známy spisovateľ Julius Verne: Aké vynálezy predpovedal?

NETKY.SK • 26 Apríl 2024, 09:00 • 2 min
Známy spisovateľ Julius Verne: Aké vynálezy predpovedal?

Julius Verne, významný francúzsky spisovateľ 19. storočia, sa stal známym nielen pre svoje dobrodružné príbehy, ale aj pre svoju schopnosť predvídať budúcnosť prostredníctvom svojich fantastických vynálezov a technológií. Jeho diela ako "Dvadsať tisíc míľ pod morom" a "Cesta na Mesiac" obsahujú predpovede, ktoré sa neskôr stali realitou.

slovakia

left justify in out

Jules Gabriel Verne bol francúzsky spisovateľ, ktorý sa stal jedným z najvýznamnejších autorov v dejinách sci-fi literatúry. Narodil sa 8. februára 1828 v meste Nantes a zomrel 24. marca 1905. Jeho diela obohatili svet literatúry o množstvo fantastických príbehov, ktoré sú plné dobrodružstva, objavovania a vynálezov.

Verne je známy predovšetkým svojou schopnosťou predvídať budúcnosť a prichádzať s predstavami, ktoré v jeho dobe pôsobili ako nepredstaviteľné. Medzi jeho najznámejšie predvídavky patria vynálezy a technológie, ktoré sa neskôr stali realitou.

Ponorky a podmorské dobrodružstvá

Jedným z najznámejších príkladov Verneovho predvídania budúcnosti sú jeho predstavy o ponorkách a podmorskom objavovaní. Vo svojom románe "Dvadsať tisíc míľ pod morom" (1870) Verne popisuje fantastickú podmornú loď nazvanú Nautilus, ktorá sa pohybuje pod vodou až do najväčších hĺbok oceánu.

Tento príbeh zviedol čitateľov do sveta podmorských tajomstiev a objavov, čo v jeho čase bolo považované za nezmysel. Avšak o niekoľko desaťročí neskôr sa ponorky stali skutočnosťou a boli široko využívané vo vojne aj civilnom sektore.

Vesmírne cesty a lety na Mesiac

Ďalšou Verneovou predvídavkou, ktorá sa stala realitou, sú jeho príbehy o vesmírnych cestách a letoch na Mesiac. V románe "Cesta na Mesiac" (1865) autor popisuje spôsob, akým skupina dobrodruhov cestuje k Mesiacu vo veľkom balóne. Aj keď vtedy nebolo možné presne realizovať takýto let, Verne vytvoril niekoľko vedeckých postupov, ktoré sa neskôr stali súčasťou skutočných vesmírnych misií. Jeho dielo inspirovalo vedecký pokrok až do skutočného pristátia človeka na Mesiaci v roku 1969.

Moderné dopravné prostriedky

V mnohých Verneho knihách sa objavujú predpovede o pokroku v doprave, ktoré sa v dnešnej dobe považujú za samozrejmé. Napríklad v románe "Dvadsaťtisíc míľ pod morom" a "Cesta okolo sveta za osemdesiat dní" (1873) autor predstavil rýchle vlaky, parníky a ďalšie prostriedky dopravy, ktoré v jeho dobe boli v plánovacom štádiu alebo len v počiatkoch vývoja. Dnes sú tieto dopravné prostriedky bežnou súčasťou života.

Julius Verne bol výnimočný spisovateľ, ktorý svojimi prácami predvídal budúcnosť a zanechal nezmazateľnú stopu v histórii sci-fi literatúry a technologickom pokroku. Jeho  vynálezy, ktoré sa stali realitou, sú stále obdivované a jeho diela pokračujú v inšpirácii generácií aj v dnešnej dobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: Britannica, Encyclopædia Universalis. titulná foto: pluska.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies