Mentalita Španielov sa od iných krajín veľmi líši. Tu sú dôvody prečo

NETKY.SK • 6 Február 2024, 16:00 • 2 min
Mentalita Španielov sa od iných krajín veľmi líši. Tu sú dôvody prečo

Španielsko je krajina plná kontrastov, histórie, kultúry a tradícií. Je to krajina, ktorá sa vyznačuje svojou otvorenosťou, pohostinnosťou, životnosťou a temperamentom. Ale čo robí španielsku mentalitu takou špecifickou a odlišnou od iných? V tomto článku sa pozrieme na niektoré z faktorov, ktoré formujú a ovplyvňujú spôsob myslenia a života Španielov.

slovakia

left justify in out

Španielsko je krajina plná kontrastov, histórie, kultúry a tradícií. Je to krajina, ktorá sa vyznačuje svojou otvorenosťou, pohostinnosťou, životnosťou a temperamentom. Španieli sú ľudia, ktorí si vedia užiť život, majú zmysel pre humor, sú hrdí na svoje korene a zároveň sú tolerantní a prispôsobiví. Španielska mentalita sa však odlišuje od mentality iných krajín, a to z viacerých dôvodov. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z nich.

Jazyk a dialekty

Španielsko je krajina s veľkou jazykovou rozmanitosťou. Okrem španielčiny (kastílčiny), ktorá je úradným jazykom celej krajiny, sa tu hovorí aj katalánčina, baskičtina, galícijčina, arančina a ďalšie regionálne jazyky a dialekty. Tieto jazyky majú svoj pôvod, históriu, gramatiku, slovník a výslovnosť, ktoré sa líšia od španielčiny.

Niektoré z nich sú dokonca považované za samostatné jazyky, ktoré majú svoj vlastný literárny a kultúrny vývoj. Napríklad katalánčina je úradným jazykom v Katalánsku, Valencii a na Baleárskych ostrovoch, baskičtina je úradným jazykom v Baskicku a Navarre, galícijčina je úradným jazykom v Galícii a arančina je úradným jazykom v údolí Aran v Katalánsku.

Táto jazyková rozmanitosť odráža aj rôznorodosť kultúr, identít a tradícií, ktoré existujú v Španielsku. Španieli si vážia svoje jazyky a dialekty, ktoré považujú za súčasť svojho dedičstva a osobnosti. Zároveň sú schopní sa dorozumievať a rešpektovať sa navzájom, aj keď hovoria rôznymi jazykmi. Španielska mentalita je teda multilingválna, multikultúrna a inkluzívna.

História a geografia

Španielsko je krajina s bohatou a zložitou históriou, ktorá ovplyvnila jej mentalitu a spoločnosť. Španielsko bolo svedkom rôznych civilizácií, kultúr, náboženstiev a národov, ktoré tu zanechali svoje stopy a obohatili jej dedičstvo.

Medzi nimi boli napríklad Féničania, Gréci, Rímani, Vizigóti, Maurovia, Židia, Karolingovia, Arabi, Kastílčania, Aragónci, Portugalci, Francúzi, Angličania a ďalší. Tieto vplyvy sa prejavili v architektúre, umení, literatúre, hudbe, gastronómii, zvykoch a tradíciách Španielska.

Španielsko je tiež krajina s rozmanitou a krásnou geografiou, ktorá ponúka rôzne prírodné scenérie, klímy a biodiverzitu. Španielsko má pobrežie na Stredozemnom mori a Atlantickom oceáne, pohoria ako Pyreneje, Sierra Nevada, Picos de Europa, Kantaberské pohorie a ďalšie, rieky ako Ebro, Tajo, Guadalquivir, Duero a ďalšie, ostrovy ako Kanárske ostrovy, Baleárske ostrovy, Ceuta a Melilla, národné parky, prírodné rezervácie, jazerá, vodopády, sopky, púšte a ďalšie. Táto geografická rozmanitosť sa odráža aj v rozdieloch v klíme, flóre a faune, ktoré sa líšia od regiónu k regiónu.

Táto histórická a geografická rozmanitosť spôsobila, že Španielsko je krajina s veľkou heterogenitou a diverzitou, ktorá sa prejavuje aj v mentality a spôsobe života Španielov. Španieli sú ľudia, ktorí si uctievajú svoju históriu, kultúru a tradície, ale zároveň sú otvorení, prispôsobiví a flexibilní voči novým vplyvom, názorom a skúsenostiam. Španielska mentalita je teda dynamická, tvorivá a inovatívna.

Spoločnosť a hodnoty

Španielsko je krajina s vyspelou a modernou spoločnosťou, ktorá sa vyznačuje svojou demokraciou, pluralitou, solidaritou a sociálnou spravodlivosťou. Španielsko je členom Európskej únie, NATO, OSN, OECD a WTO, a je aktívnym a zodpovedným partnerom v medzinárodnej komunite. Španielsko je tiež krajina s vysokou životnou úrovňou, ktorá sa prejavuje v kvalite vzdelania, zdravotníctva, sociálnej ochrany, infraštruktúry, bezpečnosti a ľudských práv.

Španielsko je tiež krajina s vysokou kultúrnou a umeleckou produkciou, ktorá sa prejavuje v literatúre, hudbe, filme, divadle, tancoch, maliarstve, sochárstve a ďalších formách umenia.
Španielsko je tiež krajina s hlbokými a silnými hodnotami, ktoré formujú jej mentalitu a charakter.

Medzi tieto hodnoty patria napríklad rodina, priateľstvo, láska, rešpekt, tolerancia, úcta, česť, hrdosť, zodpovednosť, pracovitosť, štedrosť, optimizmus, humor, radostnosť, pohostinnosť, lojalita, odvaha, vášeň, spontaneita, životaschopnosť a ďalšie. Tieto hodnoty sa prejavujú v spôsobe, akým Španieli komunikujú, pracujú, sa bavia, sa vzdelávajú, sa starajú, sa milujú, sa smejú, sa hádajú, sa ospravedlňujú, sa oslavujú, sa pomáhajú, sa učia, sa menia, sa živia a žijú.

Španielska mentalita je výsledkom kombinácie rôznych faktorov, ktoré ovplyvnili jej vznik a vývoj.

Medzi tieto faktory patria napríklad jazyk a dialekty, ktoré odrážajú jazykovú a kultúrnu rozmanitosť krajiny, história a geografia, ktoré odrážajú jej bohaté a zložité dedičstvo a prírodné scenérie, spoločnosť a hodnoty, ktoré odrážajú jej demokratický, pluralitný, solidárny a moderný charakter a životný štýl.

Španielska mentalita je teda výnimočná, zaujímavá a atraktívna, a zároveň je otvorená, prispôsobivá a flexibilná voči zmene a výzvam. Španieli sú ľudia, ktorí si vedia užiť život, majú zmysel pre humor, sú hrdí na svoje korene a zároveň sú tolerantní a rešpektujúci voči iným.

Zdroje:

https://www.euroekonom.sk/interkulturalna-komnikacia-a-narodna-mentalita/

https://www.spanelskyptacek.cz/spanelska-mentalita/

https://www.spain.info/sk_SK/que-quieres/saber-mas/cultura/lenguas-espana/

https://www.spain.info/sk_SK/que-quieres/saber-mas/cultura/historia/

https://www.spain.info/sk_SK/que-quieres/saber-mas/naturaleza/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: holbornassets.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies