Minister Juraj Blanár rokoval s britským ministrom Davidom Cameronom. Čo bolo predmetom rokovania?

NETKY.SK • 4 Apríl 2024, 09:00 • 2 min
Minister Juraj Blanár rokoval s britským ministrom Davidom Cameronom. Čo bolo predmetom rokovania?

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval v stred 3. apríla v rámci prvého dňa zasadnutia šéfov diplomacií členských štátov Severoatlantickej aliancie v Bruseli s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Cameronom. Partneri hovorili o prípravách na washingtonský samit NATO v kontexte prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine a zároveň otvorili tému posilnenia vzájomnej spolupráce v ekonomickej oblasti.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika a Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska sa zhodujú v záujme podporiť Ukrajinu, no minister Juraj Blanár opätovne britskému ministrovi zdôraznil, že slovenská vláda nebude poskytovať svojmu východnému susedovi vojenskú pomoc zo zásob Ozbrojených síl SR. Humanitárna podpora bude však naďalej pokračovať. „Ministra Davida Camerona som informoval aj o budúcotýždňovom spoločnom zasadnutí slovenskej a ukrajinskej vlády, ktoré sa uskutoční v Michalovciach. Diskutovali sme tiež o perspektívach a možnostiach ukončenia vojny na Ukrajine a dopadoch týchto scenárov na bezpečnosť Európy. Apeloval som na hľadanie mierových riešení,“ priblížil rozhovor ministrov Juraj Blanár.

Šéfovia slovenskej a britskej diplomacie vyzdvihli vzájomnú ekonomickú spoluprácu a diskutovali o príležitostiach pre jej ďalší rozvoj. Spojené kráľovstvo je pre slovenské zahraničné investície treťou najvýznamnejšou destináciou, a to predovšetkým v sektore nehnuteľností, energetiky i obchodu. Na území Veľkej Británie a Severného Írska žije približne 160-tisíc Slovákov, ktorých skúsenosti a kontakty môžu napomôcť v zintenzívnení aktivít slovenskej ekonomickej diplomacie. Minister J. Blanár ocenil taktiež plán rozšírenia investície britskej automobilky Jaguar Land Rover v Nitre s cieľom priniesť do regiónu nové pracovné miesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies