Poľský prezident Duda podpíše zákon o vyšetrovaní ruského vplyvu v Poľsku

NETKY.SK • 29 Máj 2023, 16:50 • 2 min
Poľský prezident Duda podpíše zákon o vyšetrovaní ruského vplyvu v Poľsku

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok oznámil, že podpíše zákon, ktorý umožňuje vznik výboru na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku.

slovakia

left justify in out

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok oznámil, že podpíše zákon, ktorý umožňuje vznik výboru na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku. TASR prevzala správu od agentúry AP.

 

Hoci je zákon mierený na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku, kritici ho vnímajú ako nástroj na odstránenie politických oponentov vládnucej strany, predovšetkým opozičného lídra Donalda Tuska, z politického života. Poľský parlament v piatok schválil tento zákon z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý by podľa niektorých mohol ovplyvniť výsledok jesenných parlamentných volieb. Podľa odborníkov zákon tiež porušuje poľskú ústavu a opozícia Dudu vyzvala, aby ho odmietol. Duda však uviedol, že zákon schváli, pretože o vplyve Ruska na politiku sa diskutuje aj v USA a iných európskych krajinách. Dodal, že podobné výbory na vyšetrovanie ruského vplyvu by mali vzniknúť aj v iných krajinách a na úrovni Európskej únie. Podľa Dudu o tom Poľsko plánuje hovoriť na ďalšom zasadnutí Európskej rady (summite EÚ). Poľsko má totiž dobrú skúsenosť s verejnými výbormi vyšetrujúcimi kľúčové sociálne a politické záležitosti, tvrdí Duda.

 

"Transparentnosť pri objasňovaní dôležitých verejných a politických záležitostí je pre mňa dôležitá. Verejnosť by si mala sformovať svoj názor na to, ako sa ich zastupitelia... starajú o ich záujmy," uviedol poľský prezident. Dodal, že z tohto dôvodu sa zákon rozhodol podpísať. "Ľudia majú právo vedieť," uviedol s tým, že ide aj o formu obrany poľských záujmov. V súvislosti s obavami týkajúcimi sa zákona Duda uviedol, že výbor nebude mať moc odstrániť kohokoľvek z verejného života.

 

Zákon vstúpi do platnosti týždeň po zverejnení. Nový výbor bude mať deväť členov, ktorých vymenuje dolná komora parlamentu. Rozhodnú, či vyšetrovaní jednotlivci v období rokov 2017-22 podľahli vplyvu Ruska, a môže im udeliť prísne tresty a zakázať im výkon verejnej funkcie. Podľa mnohých bude takto porušené právo občanov na nezávislý súd. Zákon predpokladá, že táto komisia by vo svojej činnosti pokračovala aj v prípade, že by na jeseň došlo v Poľsku k zmene moci. Podľa mnohých ide preto o nástroj, ktorý by PiS pomohol naďalej disponovať mocou, aj keby vo voľbách na jeseň tohto roku stratila kontrolu nad parlamentom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies