Spojené štáty nútia Európu kupovať dráhu ropu

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 11:03 • 2 min
Spojené štáty nútia Európu kupovať dráhu ropu

RIA NOVOSTI - Slovo "sankcia" sa už dlhšie používa v našom slovníku pri diskusii o politickej a ekonomickej situácii. Spojené štáty americké ich napríklad používajú už niekoľko desaťročí. Len pred nedávnom prestali byť nástrojom odstrašovania alebo dokonca "propagácie demokracie". Americké sankcie sa používajú pre nečestnú obchodnú konkurenciu. Obmedzenia však nie vždy ovplyvňujú ciele.

slovakia

left justify in out

Sankcie USA poškodili európske hospodárstvo napriek všetkej zdravej logike. Ale ak sledujeme reťaz udalostí, potom všetko padne na svoje miesto.

 

Európske rafinérie doslova financujú Spojeným štátom sankcie voči Iránu a Venezuele. Faktom ale zostáva, že cena ruskej ropy značky Urals od roku 2013 vzrástla, a Európe nezostáva nič iné ako si ju naďalej kupovať, pretože existujú určité obmedzenia na nákup čierneho zlata z Iránu a Venezuely.

 

Spojené štáty najprv vyradili tieto krajiny z európskeho trhu kvôli zvýšeniu domácej výroby a predaju svojej ropy na európskom kontinente. Ale americká ropa ľahkej triedy s nízkym obsahom síry nie celkom vhodná pre EÚ.

 

Spojené štáty by mohli zmiešať svoju ľahkú ropu s ťažkou venezuelskou a získať perfektný produkt. Ale potom sa objaví nová prekážka – technologické normy EÚ. V podmienkach nedostatku kvalitnej ropy sú európske rafinérie nútené súťažiť medzi sebou o ruskú priemyselnú kyslú ropu značky Urals, ktorá je lacnejšia ako značka Brent, ktorá sa považuje za štandard v EÚ.

 

Zľava je najmenej jeden dolár za barel, avšak v konkurenčných podmienkach cena za Urals vrástla a v súčasnosti neexistujú prakticky žiadne zľavy. Európa nakupuje ropu za znevýhodnenú cenu kvôli sankciám USA.

 

Tento problém ešte zhoršuje skutočnosť, že končia jarné zmluvy a výrobcovia ropy z Perzského zálivu preorientujú dodávky z Európy do Ázie, kde existuje sľubnejší trh, vyššie ceny a dokonca aj logistika je výhodnejšia. Predovšetkým sa to týka Saudskej Arábie, ale aj napríklad Irak znížil svoje dodávky do Európy o 40%.

 

Ropa pre Američanov nie je produkt, ktorý je potrebné ťažiť, spracovávať, dodávať a predávať, považujú ho za finančný  nástroj. V skutočnosti však nie je všetko vždy krásne a príjemné ako na papieri.

 

Ukazuje sa, že Spojené štáty chceli otvoriť pre seba európsky trh a v skutočnosti prinútili EÚ kupovať viac ropy z Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies