Mimoriadna situácia po búrkach platí vo viacerých obciach na východe Slovenska

NETKY.SK • 20 Júl 2023, 12:15 • 2 min
Mimoriadna situácia po búrkach platí vo viacerých obciach na východe Slovenska

KOŠICE/PREŠOV - Po stredajších (19.7.) búrkach na východe Slovenska stále platí vo viacerých obciach povodňová aktivita. Mimoriadna situácia je podľa rezortu vnútra v obci Závadka v okrese Michalovce, kde sa v dôsledku poškodenia striech desiatky domov stali neobývateľné.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to tlačový odbor Ministerstva vnútra SR s tým, že mimoriadna situácia platí aj v Bardejove a celom okrese Sobrance.

 

"Vplyvom víchrice došlo k strhnutiu strechy na administratívnej budove futbalového štadióna v bardejovskej mestskej časti Dlhá Lúka," uviedli z tlačového odboru. Veterná smršť zasiahla obec Závadka okolo 17.00 h. Silnú búrku sprevádzalo masívne krupobitie, ktoré poškodilo približne 30 striech na obytných domoch. Značná časť z nich je preto neobývateľná. "Vzhľadom k tomu, že nie je vylúčené ohrozenie života, zdravia osôb a je predpoklad veľkých škôd na majetku, starostka obce vyhlásila mimoriadnu situáciu," uvádza tlačový odbor.

 

Veterná smršť zasiahla aj okres Sobrance, v dôsledku silného prívalového dažďa spojeného s krupobitím a silným vetrom tam došlo k poškodeniu striech a okien rodinných domov, majetku a motorových vozidiel vo veľkom rozsahu. "Je potrebné tam vykonávať zabezpečovacie a záchranné práce na dotknutých územiach, organizovať ochranu obyvateľstva a ochranu majetku, kultúrneho dedičstva a životného prostredia," zdôvodnil tlačový odbor mimoriadnu situáciu na území okresu.

 

 

Po prívalovej povodni a silných zrážkach v okrese Bardejov platí III. stupeň povodňovej aktivity v obci Zborov. Nepriaznivé počasie zasiahlo aj obec Hanigovce v okrese Sabinov, kde však starosta po ukončení prác odvolal II. stupeň povodňovej aktivity ešte v stredu večer. Prívalová povodeň postihla aj obce Sedliská a Tovarné vo Vranovskom okrese, platí tam III. stupeň povodňovej aktivity.

 

Silná víchrica spôsobila škody aj v okrese Humenné, vo večerných hodinách preto obce Porúbka a Topoľovka vyhlásili II. stupeň a obec Jasenov III. stupeň povodňovej aktivity. V súvislosti s výčinmi počasia mali množstvo zásahov aj hasiči. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová potvrdila, že situácia sa začala zhoršovať okolo 16.00 h. Profesionálni i dobrovoľní hasiči v kraji zasahovali celkovo 21-krát, najhoršia situácia bola podľa nej v okresoch Michalovce a Sobrance. "Išlo predovšetkým o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií, naklonených stromov, ktoré ohrozovali premávku, prípadne strešných konštrukcií a krytín," konkretizovala Matis Libová. Odstraňovanie škôd trvalo až do polnoci. V Prešovskom kraji zasahovali hasiči desaťkrát. Išlo podľa hovorkyne KR HaZZ v Prešove Miroslavy Knišovej najmä o odstraňovanie popadaných stromov, čerpanie vody zo suterénov rodinných domov a odstraňovanie a zabezpečovanie strhnutých a poškodených striech.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies