Tisícky ľudí sa rozlúčili s obeťami streľby v Hanau

NETKY.SK • 21 Február 2020, 07:39 • 2 min
Tisícky ľudí sa rozlúčili s obeťami streľby v Hanau

BRLÍN - Desaťtisíce ľudí sa vo včerajších večerných hodinách zúčastnili v Nemecku na uctení pamiatky za obete streľby, ktorú v stredu spustil v dvoch baroch v meste Hanau krajne pravicový extrémista. Pri tomto incidente prišlo o život 9 ľudí.

slovakia

left justify in out

Transparenty

Ľudia so sviečkami a bielymi ružami v rukách sa ticho zišli v Hanau, Frankfurte nad Mohanom, Berlíne a ďalších niekoľkých desiatkach nemeckých miest. Niektorí niesli transparenty so sloganmi odsudzujúcimi násilie páchané na základe rasovej odlišnosti.

 

 

Nemecká kancelárka

Angela Merkelová sa k činu vyjadrila slovami: "Rasizmus je jed, nenávisť je jed, a tento jed existuje v našej spoločnosti a je zodpovedný za príliš mnoho zločinov."

 

img

 

Cielený útok?

Deväť zabitých ľudí v hanauských šiša baroch malo 21 až 44 rokov, pričom všetky obete mali "migrantské pozadie", hoci niektorí z nich boli nemeckými občanmi, uviedol hlavný spolkový prokurátor Peter Frank. Medzi mŕtvymi sú piati Turci a po jednej osoby z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Rumunska a Poľska.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sevinc Das (@sevinc.das),

 

Páchateľ

Minister vnútra spolkovej krajiny Hesensko Peter Beuth podľa stanice BBC uviedol, že podozrivý útočník predtým nebol úradom známy. Nemecké médiá napísali, že muž mal zbrojný pas a v jeho automobile sa našli zásobníky a munícia.

 

img

 

Prečin terorizmu

Nemecké zbraňové zákony sú jedny z najprísnejších na svete, pričom v uplynulých rokoch - po iných masových streľbách - boli ešte viac zregulované. Nemecká spolková prokuratúra násilný čin vyšetruje ako terorizmus. Páchateľ vo veku 43 rokov zanechal video obsahujúce krajne pravicové a extrémistické názory, v ktorom sa k činu priznáva. Polícia ho našla v jeho dome mŕtveho, spolu s matkou, ktorú tiež zastrelil.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies