Gigafabrika na batérie je o krok bližšie. Spoločnosti Gotion High-Tech a InoBat ju vybudujú spoločne

NETKY.SK • 18 September 2023, 10:35 • 2 min
Gigafabrika na batérie je o krok bližšie. Spoločnosti Gotion High-Tech a InoBat ju vybudujú spoločne

BRATISLAVA - 13. septembra 2023 v Berlíne spoločnosti InoBat a s Gotion High-Tech podpísali predbežnú dohodu o spoločnom podniku na výstavbu gigafabriky na výrobu batérií (GIB). Očakáva sa, že budúca gigafabrika Gotion InoBat Batteries (GIB) v prvom vývojovom štádiu dosiahne kapacitu 20 GWh a vytvorí tisíce pracovných miest

slovakia

left justify in out

Výstavba továrne by sa mala začať v roku 2024. Mala by stáť na ploche viac ako 100 hektárov a vytvoriť tisíce pracovných miest, pričom s plným spustením sa počíta v roku 2026.

 

CEO InoBat Marián Boček vysvetľuje, že ich spoločný podnik na vybudovanie gigafabriky je veľkou príležitosťou, ktorú by mala Európa využiť. V súčasnosti partneri zvažujú finálne rozhodnutie, pričom v hre je viacero možností v regióne. Jedným z kľúčových faktorov je silná podpora zo strany štátu a štátnych inštitúcií pri výstavbe kritickej infraštruktúry, vydávaní stavebných povolení a poskytovaní konkurencieschopnej štátnej pomoci.

 

„Európa má veľký potenciál, strategickú polohu a dlhú tradíciu v automotive priemysle, na čo sa nám v InoBat podarilo nadviazať. InoBat dokázal, že za pomerne krátky čas vie vybrať vhodnú lokalitu, úspešne zvládnuť povoľovací proces a dokončiť výstavbu tak extrémne zložitej technológie ako je továreň na batérie. Naše R&D centrum a pilotná linka vo Voderadoch napredujú a technológia v ňom už funguje,“ hovorí CEO InoBat Marián Boček.

Marián Boček tiež vysvetľuje, že počiatočný plán stavať gigafabriku s kapacitou 20GWh bude možné postupne navýšiť. Spoločnosť Gotion High-Tech dokonca plánuje vybudovať najväčšiu agro-solárnu elektráreň v Európe, ktorá bude zásobovať gigafabriku zelenou energiou ako súčasť tohto investičného programu.

 

„Sme radi, že máme silného a skúseného partnera v spoločnosti Gotion High-Tech. Slovensko tak má možnosť bojovať o umiestnenie továrne a tak byť konkurencieschopné v oblasti elektromobility. Partnerstvo so spoločnosťou Gotion High-Tech je preto pre nás vysoko strategické vo viacerých oblastiach. Dôležitým prvkom pri budovaní tohto strategického projektu je úzka spolupráca so štátom a jeho inštitúciami,“ uzavrel Boček.

 

Steven Cai, člen predstavenstva a technický riaditeľ spoločnosti Gotion, dodáva, že InoBat ich presvedčil nielen svojim silným know-how v oblasti výskumu a vývoja vlastných batérií. „Táto gigafabrika má uspokojiť požiadavky na lokalizáciu zo strany našich európskych zákazníkov, ktorí sú v súčasnosti zásobovaní z Ázie, ako aj našich nových zákazníkov v Európe, o ktorých budeme čoskoro informovať,“ hovorí Steven Cai.

 

Gotion High-Tech už pritom pred 2 týždňami oznámil akvizíciu 25 % strategického podielu v InoBat AS. Gotion High-Tech má s Volkswagen exkluzívnu zmluvu na dodávky EV batérii mimo Číny. VW zároveň vlastní 24,77 % podiel v Gotion High-Tech a je najväčším akcionárom spoločnosti. Spolupráca Gotion High-Tech  a InoBat otvára nové možnosti pre inovácie v batériovom priemysle. Obe spoločnosti zdieľajú spoločnú víziu riešenia klimatickej krízy a zabezpečenia udržateľnej budúcnosti planéty pre ďalšie generácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NEUROPEA / Monika Milanová Foto: Tesla Magazín
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies