História dvoch národov v jednom boxe

NETKY.SK • 23 Október 2023, 16:00 • 2 min
História dvoch národov v jednom boxe

Pamätáte si na dvoj korunáčky striebornej farby, za ktoré ste si ako mladí chodili kupovať zmrzlinu? Alebo veľkú päť korunu, ktorá bola veľká ako vaša detská dlaň? Neuveríte aká nostalgia vás ovládne, keby ste ju teraz držali po desiatkach rokoch opäť v ruke. Je to silný pocit krásnych spomienok a bezstarostného šťastia.

slovakia

left justify in out

V týchto dňoch sa na československom numizmatickom trhu objavila jedinečná zbierka, ktorá obsahuje všetky obehové mince z obdobia spolužitia dvoch národov, čechov a slovákov, ktoré sú doplnené všetkými striebornými pamätnými medailami razenými v tomto období. Spolu zbierka obsahuje neuveriteľných 474 kusov mincí rozdelených do 14 kaziet, ktoré sú uložené v masívnej dubovej truhlici. Je to truhlica plná krásnych filmov, ktoré sa vám začnú prehrávať pred očami, keď si ju začnete prezerať.

 

Všetko to začalo v roku 1918 prvou Československou republikou, ktorá trvala do roku 1938. V tejto kazete sa nachádzajú najvzácnejšie mince celej zbierky, ktorým dominuje strieborná 10 korunáčka z roku 1933. Začiatkom vojny sa Československo na krátke obdobie pretransformovalo na Protektorát Čechy a Morava s trochu monotónnymi zinkovými mincami a na Slovenský štát, ktorý naopak hýri pestrosťou svojej meny. Počas obdobia Slovenského štátu bolo v obehu 26 mincí rôznej nominálnej hodnoty. Po vojne, v roku 1945 vznikla druhá Československá republika, ktorá trvala do ruku 1960. Počas tohto obdobia sa konala menová reforma, ktorú československá vláda spustila v júni 1953 a ktorá pripravila o celoživotné úspory obyvateľov bývalého Československa. Nazvali ju preto aj veľkou peňažnou lúpežou. Z tohto dôvodu má obdobie druhej československej republiky dve sady mincí. Prvá je od roku 1945 do roku 1952 a druhá bola v obehu po reforme, v rokoch 1953 až 1960.

 

Socializmus prišiel do Československa v roku 1960 a táto doba si vyžadovala zmeniť vizuál obehových mincí. Nasledovalo obdobie 30 rokov, počas ktorého sa používalo neuveriteľných 174 rôznych mincí, resp. mincí v hodnote od 1 haliera až po 5 korún razené v rôznych ročníkoch a prevedeniach. Posledné 2 roky spolužitia sa viaže k obdobiu Českej a Slovenskej federatívnej republiky v rokoch 1990-1992. No tu sa krásne obdobie spolužitia čechov a slovákov končí a Slovensko a Česko pokračujú síce vedľa seba ďalej, ale už každý vlastnou cestou.

Samostatné kazety sú určené pre pamätné mince a medaile, ktoré sú studnicou poznania známych osobností a udalostí. 103 mincí, za ktorými je 103 úžasných ľudských príbehov a historických faktov.
Autorom zbierky, ktorý z podstaty svojej skromnosti nechce byť menovaný, je milovník histórie a dizajnu, ktorý obdobie Československa zažil, ako sa povie, na vlastnej koži. Zložiť takúto zbierku bol môj sen, alebo projekt, ktorý som teraz naplnil, hovorí. Vznikla zhmotnená história dvoch bratských národov zabalená do jednej truhlice. Neveril som na začiatku, čo všetko pri kompletizácii tejto zbierky zažijem. Stretol som sa a zoznámil s úžasnými ľuďmi. Nazrel som do sveta numizmatiky, ktorý ma naozaj fascinoval. Bol to jedinečný zážitok a dobrodružstvo zároveň.
Minca je fenomén, na ktorý sa nám viažu spomienky každej etapy života. Teraz sú pre mňa najvzácnejšie 50 centovky, ktoré potrebujem  do nákupného košíka, ale nie vždy tomu tak bolo – hovorí s humorom...
Ak si chcete danú zbierku prezrieť, momentálne sa nachádza v prevádzke Horinka numis v Bratislave, ktorá hľadá tejto zbierke nového, nadšeného majiteľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies