MIMORIADNE: Ministerstvo zdravotníctva po tlaku prezidentky priznalo, že neobjednalo maximum vakcín

NETKY.SK • 19 Marec 2021, 12:23 • 2 min
MIMORIADNE: Ministerstvo zdravotníctva po tlaku prezidentky priznalo, že neobjednalo maximum vakcín

BRATISLAVA - Na Slovensku už niekoľko dní rezonuje otázka, či rezort zdravotníctva využil dostatočne možnosť kúpiť milióny vakcín od Pfizer/BioNTech. V kauze nastal posun a Ministerstvo pripustilo, že nesie podiel viny na vzdaní sa podstatnej časti dodávok od spomínaného konzorcia. Ministerstvo zdravotníctva opakovane neobjednalo maximum.

slovakia

left justify in out

Portál Hospodárske noviny infromuje, že  rezort zdravotníctva po otvorení kauzy krátenia dodávok ubezpečoval, že ich máme až 5,8 milióna. Neskôr  však  pripustil, že popri 2,4 milióna objednaných v decembri, už nesiahol po ďalších 1,2 milióna, ktoré boli v ponuke. Ešte v januári  rezort zazmluvnil len 600-tisíc z 3,6 milióna dávok. Chybu sa snažil napraviť tým, že začal rokovať s Pfizerom o ďalších 2,8 miliónoch dávok prostredníctvom opcie.

 

img

 

Viac svetla do prípadu priniesla až prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá poslala dočasnému ministrovi zdravotníctva Eudardovi Hegerovi päť tázok týkajúcich sa tejto kauzy. Prezidentka v nich žiadala o presnú časovú postupnosť objednávok a ich prípadného krátenia oproti možnému maximu. 

 

Rezort začal hovoriť

Portál Hospodárske noviny žiadal od rezortu odpovede na rovnaké otázky ako prezidentka. Ministerstvo tak priznalo opakované krátenie objednávok, aj keď presnú časovú postupnosť neuviedlo.

 

Prostredníctvom hovorkyne Zuzany Eliášovej sme sa dozvedeli, že v januári z možných 2,4 milóna dávok ministerstvo zdravotníctva zazmluvnilo len 600-tisíc dávok. 

 

Aktuálne v bazári namiesto 1,2 milióna, ktoré pripadajú Slovensku podľa počtu obyvateľov, rezort objednal až 2,8 milióna, čo však musí najprv schváliť Európska komisia a taktiež aj ostatné štáty. Daná opcia bude mať pravdepodobne neskorší termín dodávok a to až na jeseň.

 

img

 

Rezort neodpovedal na všetky otázky od prezidentky Čaputovej.  Zuzana Eliášová pre HN  uviedla, že „ministerstvo zdravotníctva pri objednávke vakcín v roku 2020 zakontrahovalo objem dávok, ktorý by postačoval na zaočkovanie všetkých obyvateľov SR nad 18 rokov dvomi dávkami očkovacej látky. Počas procesu sa brali do úvahy všetky aspekty – predpokladaný čas registrácie, účinnosť, nároky na skladovanie a distribúciu a ďalšie. Výber jednotlivých druhov vakcín a ich objem bol konzultovaný s odborníkmi.“

 

img

 

Otázky, ktoré poslala prezidentka rezortu zdravotníctva

 

Podľa medializovaných informácií Slovenská republika nevzniesla nárok na 1,2 milióna vakcín, a neskôr na 1,8 milióna vakcín Pfizer-BioNTech. Na základe odporúčania ktorého subjektu, z akého dátumu a s akým odôvodnením bolo toto rozhodnutie prijaté?

Aký je dopad tohto rozhodnutia na dodávky vakcín v období január až jún 2021?

Podľa medializovaných informácií Slovenská republika následne vzniesla požiadavku na 1,2 milióna vakcín, a následne ďalších 1,6 milióna vakcín Pfizer-BioNTech. Na základe odporúčania ktorého subjektu, z akého dátumu a s akým odôvodnením bolo prijaté toto rozhodnutie?

Aký je aktuálny očakávaný harmonogram dodávok jednotlivých vakcín na jednotlivé kalendárne mesiace roka 2021?

Je možné vzhľadom na rozdiely medzi zazmluvnenými a skutočnými dodávkami vakcín informovať o aktualizovanom harmonograme dodávok vakcín na pravidelných tlačových konferenciách o aktuálnej epidemickej situácii?

 

Správu budeme aktualizovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies