Ubytovaných turistov v januári po roku pribudlo o vyše 70 percent

NETKY.SK • 21 Marec 2023, 11:30 • 2 min
Ubytovaných turistov v januári po roku pribudlo o vyše 70 percent

VYSOKÉ TATRY - Výrazný medziročný nárast počtu turistov zaznamenali začiatkom tohto roku v oblasti Vysokých Tatier. V januári sa oproti minulému roku počet ubytovaných návštevníkov zvýšil o 70,18 percenta. Na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR o tom informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

slovakia

left justify in out

"Výsledky návštevnosti Regiónu Vysoké Tatry za január 2023 tak môžeme považovať za veľmi dobré, hoci v porovnaní s januárom 2020 ešte stále zaostávame v počte ubytovaných návštevníkov," uviedla. Aktuálny medziročný prírastok bol v rámci mesta Vysoké Tatry 84,5 percenta, v obci Štrba 33,9 percenta a v meste Poprad 14,9 percenta. "Adekvátne tomu narástol aj počet prenocovaní, jediným negatívom je malý pokles priemernej dĺžky prenocovaní vo všetkých samosprávach, a tým pádom aj v rámci celého Regiónu Vysoké Tatry," konštatovala výkonná riaditeľka.

 

img

 

Zimná sezóna sa tak podľa nej napriek mimoriadne teplému počasiu v januári rozbehla veľmi slušne. Prírodné sneženie a technické zasnežovanie z decembra 2022 pritom umožnilo zabezpečiť prevádzkyschopnosť lyžiarskych stredísk i v takýchto podmienkach. "Vznikali dokonca paradoxné situácie, kedy napríklad na cyklotrase z Tatranskej Lomnice smerom na Tatranskú Kotlinu, kde bola upravená bežecká trať, behali bežci na bežkách a vedľa nich na Ceste Slobody jazdili na bicykloch cyklisti," dodala Blašková. Pozitívom je aj medziročný nárast počtu ubytovaných návštevníkov zo zahraničia, a to o 10,5 percenta. V januári ich bolo 13.281 z celkového počtu 48.779, čo je podiel 27,2 percenta. Pred rokom bol ich podiel 16,7 percenta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies