Vláda SR vyčlení 8 miliónov eur na výskum zameraný proti koronavírusu

NETKY.SK • 27 Máj 2020, 13:11 • 2 min
Vláda SR vyčlení 8 miliónov eur na výskum zameraný proti koronavírusu

BRATISLAVA - Na podporu výskumu či vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19 vyčlení Slovensko osem miliónov eur. Vyplýva to z návrhu programu Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) na zvládnutie pandémie koronavírusu a jej dopadov, ktorý dnes schválil vládny kabinet.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na každý projekt 400 tisíc eur 

Projekty by mali trvať maximálne 18 mesiacov a ich podpora je naplánovaná na roky 2020 a 2021. Na každý rok sa vyčlenia štyri milióny eur, pričom jeden projekt môže získať 400-tisíc eur. Materiál prešiel skráteným medzirezortným pripomienkovým konaním od 30. apríla do 7. mája.
 

"Na základe verejnej výzvy agentúry a po schválení vybraných projektov bude žiadateľom poskytovaná účelová finančná podpora," uvádza sa v návrhu, ktorý predložil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Prostriedky na organizáciu programu budú zabezpečené v limitoch rozpočtu APVV na roky 2020 a 2021.

 

img

 

Vývoj liekov, diagnostika
Predložený materiál približuje, že základným cieľom programu bude podpora výskumu a vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19. Môže sem patriť výskum a vývoj liekov, vakcín, ich medziproduktov a liečby ochorenia. Taktiež účinných farmaceutických zložiek a surovín, zdravotníckych pomôcok či nemocničného a zdravotníckeho vybavenia, kam sa radia aj pľúcne ventilátory a ochranné odevy a vybavenia. Patria sem tiež diagnostické nástroje, dezinfekčné prostriedky, ich medziprodukty a chemické suroviny potrebné na ich výrobu či nástroje na zber a spracovanie údajov.

 

img


APVV bude pri výstupoch a prínosoch sledovať z merateľných ukazovateľov napríklad nové diagnostické a terapeutické postupy, medzinárodnú spoluprácu či nárast počtu nových a inovovaných technológií a zariadení. Taktiež bude sledovať publikačnú činnosť či citácie, zvýšenie počtu inovácií procesov a služieb aj nárast počtu vytvorených biologických materiálov.

 

img

 

Projekty na vedu a výskum 
Štátny tajomník ministerstva školstva pre vedu a výskum Ľudovít Paulis na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR povedal, že podpora vedy a výskumu nebola v predchádzajúcom období prioritizovaná a konkretizovaná. Je preto rád, že bol schválený na vláde program, ktorý podporí projekty naprieč všetkými oblasťami vedy a výskumu.

 

"Schválením tohto programu tu budeme mať štandardný nástroj. Je to znakom toho, že veda a výskum sa dostanú do väčšej pozornosti," povedal Paulis. Keď bude tento program úspešný, tak bude podľa jeho slov najdynamickejší a najflexibelnejší v histórii APVV.

 

img

 

Dôraz na vecné hodnotenie 

"Otestujeme si aj ďalšie možnosti, ako sa dá grantová podpora realizovať. Chceme, aby bola tá podpora transparentnejšia a aby sa dôraz kládol viac na vecné, ako na formálne hodnotenie. Je to cesta k tomu, aby veda výskum hrala čoraz dôležitejšiu úlohu aj v celkovej ekonomickej aktivite na Slovensku," dodal štátny tajomník.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona