Tragická bilancia sa zvýšila, búrka v Tatrách zabila 5 ľudí a viac ako 100 zranila

NETKY.SK • 23 August 2019, 6:39 • 2 min
Tragická bilancia sa zvýšila, búrka v Tatrách zabila 5 ľudí a viac ako 100 zranila

VARŠAVA - V Západných Tatrách, predovšetkým na poľskej strane, včera vyčíňala búrka a spôsobila tragédiu. Najnovšia bilancia hovorí o piatich mŕtvych a viac ako stovke zranených turistov.

slovakia

left justify in out

Blesky zabili v rôznych častiach Tatier päť ľudí. Štyria z nich zomreli v Poľsku a jeden na Slovensku. Viac ako sto osôb je zranených. Medzi obeťami na poľskej strane sú aj dve deti. Na Slovensku zas zomrel Čech na vrchu Baníkov.

 

img

 

Poľskí záchranári si myslia, že blesky pravdepodobne zasiahli kovové reťaze pomáhajúce turistom pri lezení na horskom masíve Giewont. Niektorých zranených odviezli helikoptérou do mesta Zakopané. Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý prišiel do mesta, vyhlásil, že niektorí zo zranených sú vo vážnom stave, pričom majú popáleniny a zranenia hlavy.

 

img

 

Vo večerných hodinách záchranné služby dokončovali operáciu v zasiahnutej oblasti, všetci zranení sa však už nachádzali v nemocniciach alebo do nich smerovali. Piotr Čwik, najvyšší predstaviteľ Malopoľského vojvodstva, na ktorého území došlo k štvrtkovej tragédii, oznámil, že 89 ľahšie zranených ľudí ošetrili v nemocnici v meste Zakopané, ďalších prepravovali do miest Nowy Targ, Sucha Beskidzka, Myšlenice a Krakov.

 

img

 

Bilancia búrky v Poľsku zatiaľ nemusí byť konečná a úrady žiadajú penzióny, aby nahlasovali prípady, keď sa hostia večer nevrátili. Zriadili tiež špeciálnu telefónnu linku, ktorú môžu využiť aj rodiny zasiahnutých turistov.

 

Podľa výpovedí svedkov pre Tygodnik Podhalański sa začala v Západných Tatrách okolo 13.30 h prudká búrka, ktorá trvala približne hodinu. Blesk udrel okrem iného do reťaze na Giewonte, ktorej sa držalo asi 20 ľudí. Zasiahnutý bol aj kovový kríž na vrchole štítu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona