Milostná aféra s herečkou môže podľa francúzskych médii Hollandovi uškodiť

NETKY.SK • 13 Január 2014, 11:20 • 2 min
Milostná aféra s herečkou môže podľa francúzskych médii Hollandovi uškodiť

BRUSEL/PARÍŽ - Milostná aféra francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s herečkou Julie Gayetovou sa zmenila na "katastrofálnu telenovelu" s negatívnym dopadom na dôveryhodnosť hlavy štátu. Uviedol dnes denník ABC.

slovakia

left justify in out

Francúzske médiá zoširoka rozoberajú túto aféru, týždenník Le Point dokonca vyzval čitateľov k odpovedi na otázku, či by sa Hollande nemal rozísť s terajšou partnerkou Valerie Trierweilerovou.

Približne 78 percent čitateľov bulvárneho časopisu Closer, ktorý ako prvý zverejnil škandál vrátane usvedčujúcich fotografií, sa domnieva, že dôveryhodnosť súčasného prezidenta bola "hlboko poškodená." 

Ide o málo priaznivý signál pre Hollanda, ktorého popularita už aj okrem toho dosahovala veľmi nízke hodnoty - podľa prieskumov, pred vypuknutím škandálu mal dôveru zhruba 20 až 21 percent občanov Francúzska. 

Vplyvné denníky Le Monde a Le Figaro sa zhodujú v názore, že škandál vypukol vo veľmi zlom čase pre prezidenta. V dobe, keď sa snažil zlepšiť svoj obraz na verejnosti. Zásadným krokom v tomto smere by mal byť jeho utorkový politický prejav. Už pred mesiacom prezidentská kancelária oznámila, že pôjde o "zásadnú politickú udalosť."

Verejnosť od socialistického prezidenta očakáva, že prijme rozhodnutia pre opätovné oživenie sociálno-liberálnych reforiem. Avšak v predvečer tejto závažnej udalosti, ktorou má byť utorňajšie prezidentovo vystúpenie, záujem médií o osobu prezidenta má skôr charakter telenovely. Časopis Le Point napríklad vyzval svojich čitateľov, nech sa vyjadria, či by sa prezident mal oficiálne rozísť s terajšou oficiálnou partnerkou a "prvou dámou" krajiny Valerie Trierweilerovou.

Správy z Elyzejského paláca vyzývajú médiá na zachovanie rozvahy a pokoja. Hovorcovia opakovane odkazujú, že prezident sa nebude vyjadrovať o svojom súkromnom živote pred utorňajšou tlačovou konferenciou.

Podľa francúzskych médií, sa Hollande ohľadom tejto aféry spolieha aj na nepriamu, ale solídnu pomoc celého politického spektra. Lídri pravicového Zväzu ľudového hnutia (UMP), strany bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho odmietli túto aféru komentovať zo strachu, že sa to ako bumerang môže vrátiť medializáciou súkromného života niektorých popredných konzervatívnych politikov.

Francúzski politici v reakcii na odhalenie tajného vzťahu Hollanda s Gayetovou všeobecne vyzvali na rešpektovanie súkromného života, keďže aj prezident je "občanom ako hocikto iný". Na Hollandovu obranu sa postavila aj jeho politická súperka a líderka krajnej pravice Marine Le Penová.

Seriózne celonárodné denníky ako Le Monde, Liberation alebo Le Figaro sa snažia nepriživovať sa na tomto škandále a podávať čo najstručnejšie informácie čitateľom o búrlivom citovom živote prezidenta. Ani jeden z veľkých denníkov nepožiadal Hollanda o vyvodenie osobnej zodpovednosti či poskytnutie vysvetlenie. Prezident pred záujmom médií zvolil taktiku mlčania, čo odôvodňuje svojím právom na súkromie. 

Vyhlásenia ohľadom prezidentovej milostnej aféry neposkytli ani Hollandova oficiálna partnerka a ani socialistická politička Ségolene Royalová, s ktorou má Hollande z predošlého vzťahu štyri deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies