Slovensko má podľa Klusa s Luxemburskom viacero spoločných cieľov

NETKY.SK • 22 Jún 2021, 18:16 • 2 min
Slovensko má podľa Klusa s Luxemburskom viacero spoločných cieľov

BRATISLAVA - Slovensko aj Luxembursko ako krajiny desiatok tisíc pendlerov dokážu oceniť prínos Schengenu pre každodenný život občanov.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) chce aj preto rozvíjať ďalší politický dialóg s Luxemburskom napríklad o zavedení európskych digitálnych COVID certifikátov a tiež o posilnení jednotného trhu a voľného pohybu osôb, tovarov a služieb. Klus to povedal počas návštevy Luxemburgu, ktorá sa uskutočnila v pondelok 21. júna. 

 

img


Obe krajiny deklarovali, že chcú byť naďalej v centre diania a byť súčasťou hlavných procesov v Európskej únii. "Máme napríklad rovnaký pohľad na Konferenciu o budúcnosti Európy, v rámci ktorej je podľa nás kľúčové zapojenie čo najväčšieho množstva občanov diskutujúcich o vplyve Únie na náš každodenný život, ale aj našich spoločných hodnotách, ktoré nás spájajú a robia silnejšími," vyhlásil Klus.

Štátny tajomník počas návštevy ocenil prácu Luxemburska, ktorú odviedlo pri zavedení a odskúšaní COVID pasu medzi prvými v Európskej únii.

 

Výsledkom je, že digitálne certifikáty sa v praxi osvedčili a "Luxembursko môže byť pre Slovensko inšpiráciou aj v masívnom a dostupnom PCR testovaní, či efektívnom trasovaní cestujúcich obyvateľov".

 

img


Klus v Luxembursku rokoval s predsedom Poslaneckej snemovne Fernandom Etgenom, s luxemburským šerpom a poradcom premiéra Mikom Hentgesom, ako aj šéfom luxemburskej diplomacie, ministrom Jeanom Asselbornom.
 

Mohlo by vás zaujímať: Klus: Úspech slovenskej zahraničnej politiky závisí od kvality vzťahov so susedmi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies