Americkí a írski experti cvičia na Cypre ukrajinských odmínovačov

NETKY.SK • 14 Máj 2023, 18:00 • 2 min
Americkí a írski experti cvičia na Cypre ukrajinských odmínovačov

NIKÓZIA - Cyprus v rámci misie vojenskej pomoci pre Ukrajinu spolupracuje s írskymi a americkými vojenskými expertmi pri výcviku dvoch skupín ukrajinských odmínovačov.

slovakia

left justify in out

Cyprus v rámci misie vojenskej pomoci pre Ukrajinu spolupracuje s írskymi a americkými vojenskými expertmi pri výcviku dvoch skupín ukrajinských odmínovačov. V piatok to oznámil cyperský minister obrany Michalis Jorgallas. TASR správu prevzala z agentúry AP.

 

Prvá skupina 24 Ukrajincov v súčasnosti absolvuje výcvik v cyperských vojenských zariadeniach, ďalšia by mala prísť budúci mesiac, spresnil minister. Výcvik sa uskutočňuje pod záštitou Pomocnej misie Európskej únie na podporu Ukrajiny (EUMAM Ukrajina), ktorú zriadili vlani v októbri. Vzhľadom na aktuálnu situáciu na Ukrajine by tím expertov pozostávajúci z 5000 členov potreboval najmenej 30 rokov, aby vyčistil všetky míny z neoznačených mínových polí v oblasti frontovej línie, uviedol Jorgallas. Podľa jeho slov sa cyperskí inštruktori zúčastňujú aj na výcviku Ukrajincov v Nemecku.

 

Cyprus má veľa skúsenosti s odmínovaním. Míny sú pozostatkom obrany voči tureckej armáde, ktorá v roku 1974 obsadila sever ostrova po tom, ako gréckocyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. S odstraňovaním mín v pásme oddeľujúcom medzinárodne uznanú Cyperskú republiku a samozvanú Severocyperskú tureckú republiku, ktorú uznáva len Ankara, roky pomáhali aj experti mierových síl OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies