Meteorológovia očakávajú, že apríl bude teplotne normálny, miestami nadnormálny

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 14:45 • 2 min
Meteorológovia očakávajú, že apríl bude teplotne normálny, miestami nadnormálny

BRATISLAVA - Meteorológovia očakávajú, že mesiac apríl bude teplotne normálny, miestami nadnormálny.

slovakia

left justify in out

Čo sa týka zrážok, má byť normálny, miestami podnormálny. Vyplýva to z výhľadu počasia, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).
     

"Prvý týždeň bude teplotne nadnormálny o 1 až 3 stupne, ďalšie týždne väčšinou teplotne normálne, ojedinele nadnormálne. Zrážkovo budú všetky týždne normálne, ojedinele podnormálne," informuje SHMÚ. Ako pripomínajú meteorológovia, v nížinách býva priemer denných miním teploty vzduchu počas apríla od +6 do +4 stupňov, v hornatých oblastiach od +3 do 0 stupňov Celzia. "Priemer denných maxím teploty vzduchu v nížinách je od +14 do +18 stupňov, v horských oblastiach, najmä na severe Slovenska, od 10 do 14 stupňov Celzia," dodávajú.
     

SHMÚ uvádza, že výhľad počasia je interpretáciou predpovedných materiálov Európskeho centra pre strednodobú predpoveď (ECMWF) na ďalší mesiac. Pre odhad vývoja počasia na obdobie viac než desať dní vopred ECMWF využíva previazanie atmosférického predpovedného modelu s oceánskym, keďže na dlhší čas vopred zohrávajú významnú úlohu nielen počiatočné podmienky v atmosfére (aktuálny stav počasia, z ktorého výpočet začína ), ale aj zmeny v oceánskej cirkulácii. Táto forma výhľadu počasia má výlučne experimentálny charakter.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies