Mestá rušia novoročné ohňostroje, ušetrené peniaze venujú Prešovu

NETKY.SK • 23 December 2019, 12:02 • 2 min
Mestá rušia novoročné ohňostroje, ušetrené peniaze venujú Prešovu

Viaceré samosprávy rušia novoročné ohňostroje, aby takto ušetrené peniaze poslali na pomoc ľuďom, ktorí prišli o majetok po výbuchu plynu v bytovom dome v Prešove.

slovakia

left justify in out

Pyrotechnické firmy evidujú škody

Slovenská asociácia pyrotechnických firiem ráta škody, ktoré členským spoločnostiam spôsobilo rušenie silvestrovských ohňostrojov. Podľa jej predsedu Tibora Lančariča už presiahli čiastku 100-tisíc eur, niektoré pyrotechnické firmy preto uvažujú o prepúšťaní zamestnancov. 

 

Pyrotechnické firmy kritizujú rozhodnutie samospráv
"Na jednej strane pomáhajú tým, ktorí to potrebujú, na druhej strane likvidujú rodiny podnikateľov, ktoré pôsobia v tejto sfére. Preto žiadame všetkých starostov a primátorov, aby hľadali financie na pomoc pre postihnutých tragédiou v Prešove z iných zdrojov," píše vo vyhlásení Slovenská asociácia pyrotechnických firiem, podľa ktorej niektorí starostovia a primátori prešovskú tragédiu len zneužívajú na svoje zviditeľnenie sa a politickú reklamu.

 

img

 

Prešov podporia tieto mestá
Do Prešova plánuje poslať peniaze napríklad mesto Skalica, ktorá zrušením ohňostroja ušetrí 3 000 eur. Tiež mesto Galanta, ktorá by mala usporiť 2 000 eur, a pridali sa aj mnohé ďalšie. Napríklad v Nitre však nebude silvestrovský ohňostroj z iných dôvodov. "Myslíme si, že Vianoce a Nový rok sú sviatky pokoja a mieru a tak by sme si ich mali aj uctiť. Ľudia by mali prísť na námestie s prskavkou, aby to bola pekná oslava príchodu Nového roka, kde sa nebudú musieť báť o svoju bezpečnosť, o svoj sluch. Sme zodpovední aj k životnému prostrediu, musíme meniť naše zmýšľanie, musíme sa posúvať dopredu aj v tejto téme," vysvetlil primátor Marek Hattas. Ďalšie mestá, ktoré podporia Prešov sú Banská Bystrica, Modra, Bratislava, Bardejov, Košice, Žilina, Trenčín, Ružomberok, Brezno, Sereď a Liptov.

 

img

 

"Tento rok mala mať Banská Bystrica dva ohňostroje, obyvatelia Prešova potrebujú našu pomoc, a preto bude silvestrovský ohňostroj aj program zrušený, a namiesto toho podporíme ľudí, ktorých postihol tragický výbuch na Mukačevskej ulici v Prešove," uviedla hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies