Summit Kim -Trump zrejme nedopadol až tak konštruktívne, KĽDR prestavuje budovy v stredisku na odpaľovanie rakiet

NETKY.SK • 6 Marec 2019, 06:22 • 2 min
Summit Kim -Trump zrejme nedopadol až tak konštruktívne, KĽDR prestavuje budovy v stredisku na odpaľovanie rakiet

SOUL - Severná Kórea vraj obnovuje budovy vo svojom stredisku na odpaľovanie rakiet dlhého doletu, ktoré vlani demontovala v rámci úsilia o odzbrojenie.

slovakia

left justify in out

Deje sa tak niekoľko dní po tom, čo sa summit severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa vo Vietname skončil neúspechom.

 

Juhokórejský denník JoongAng Ilbo v stredu napísal, že o vývoji v severokórejskom zariadení deň predtým informovala poslancov počas súkromného brífingu juhokórejská tajná služba.

 

img

 

Webstránka 38 North, ktorá sa špecializuje na Severnú Kóreu, zase citovala zábery z komerčných satelitov, ktoré naznačujú, že sa prestavba niektorých objektov v stredisku začala niekedy medzi 16. februárom a 2. marcom. Kancelárie juhokórejských poslancov, ktorí sa v utorok zúčastnili na spomínanom brífingu, dané správy zatiaľ nepotvrdili.
 

Jadrový konflikt je "veľmi komplikovaný a chúlostivý problém", ktorý sa nedá vyriešiť na jednom alebo dvoch stretnutiach, uviedol hovorca čínskeho parlamentu Čang Jie-suej. Kľúčové je podľa neho udržiavať správny smer, ktorého cieľom je jadrové odzbrojenie a mierové riešenie na Kórejskom polostrove.

 

Summit Trump-Kim sa konal vo vietnamskej metropole Hanoj v dňoch 27. a 28. februára. Skončil sa predčasne a bez dohody, keď americký prezident podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď severokórejský vodca Kim žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR.

 

img

 

Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho však medzičasom toto Trumpovo tvrdenie poprel a uviedol, že Kim Čong-un žiadal čiastočné, nie úplné zrušenie sankcií výmenou za demontáž svojho najväčšieho jadrového zariadenia v Jongbjone za prítomnosti amerických expertov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies