ZDRAVIE Alergia je časovaná bomba pre vznik astmy. Vieme, ako sa jej vyhnúť!

NETKY.SK • 30 Apríl 2022, 07:00 • 2 min
ZDRAVIE Alergia je časovaná bomba pre vznik astmy. Vieme, ako sa jej vyhnúť!

BRATISLAVA - Alergikov a astmatikov stále významne pribúda. Spomaliť to môže správna liečba alergií.

slovakia

left justify in out

 

 

 

Na Slovensku každoročne významne pribúda počet pacientov s alergiami a astmou. Pri príležitosti nadchádzajúceho, tohtoročného Svetového dňa astmy slovenskí odborníci vyzývajú k spomaleniu tejto neinfekčnej pandémie. Podľa Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie by pomôcť malo zvýšenie používania alergénovej imunoterapie na Slovensku. Tá v poslednej štúdii, publikovanej v prestížnej zahraničnej publikácii Lancet, vykázala významne pozitívne dlhodobé a pretrvávajúce účinky v liečbe alergickej rinitídy. Pomoc prisľúbilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR.

                                               

Ach, tie alergie!

 

Alergie sú aktuálne najčastejším chronickým ochorením v Európe a podľa odhadov bude v roku 2025 s alergiou zápasiť až polovica európskej populácie. Na Slovensku trpia alergickou nádchou približne  traja z desiatich Slovákov, v prípade astmy ide o jedného z desiatich Slovákov. Odborníci však upozorňujú, že tieto čísla budú mať stúpajúci trend, za čo významne môže aj pandémia COVID-19. Počas nej totiž výrazne poklesol počet fyzických návštev pacientov v ambulanciách imuno-alergológov na Slovensku, čím poklesla aj včasná diagnostika nových pacientov s alergiami.

 

img

 

Tento stav môže byť „časovanou bombou“ pre astmu, s ktorou alergia úzko súvisí.

 

„Ak sa alergická nádcha včas a adekvátne nelieči, vo väčšine prípadov sa vyvíja do ďalších alergických ochorení a tiež do astmy,“ vysvetľuje prepojenie medzi týmito dvomi ochoreniami mim. Prof. MUDr. Peter Pružinec, CsC., hlavný odborník MZ SR pre klinickú imunológiu a alergológiu. Zároveň dodáva, že takmer 50 %  pacientov s alergiami trpí oboma ochoreniami a až takmer 70  % prípadov astmy je spôsobených alergiou.

 

Účinná liečba sa u nás používa málo

 

Hoci dnes majú pacienti k dispozícii účinnú liečbu, na Slovensku sa používa v nízkej miere. Ide o alergénovú imunoterapiu, ktorú Európska lieková agentúra označuje za jediný spôsob liečby, ktorý dokáže modifikovať priebeh ochorenia a nepotláča len príznaky. Pri tejto liečbe je alergikovi v definovaných dávkach podávaný alergén, na ktorý je alergický.

 

img

 

„Alergénová imunoterapia je schopná liečiť príčinu najrozšírenejších typov alergií na pele, roztoče či jed blanokrídleho hmyzu. Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu daný alergén tolerovať a na tento alergén nereagovať prehnanou, teda alergickou reakciou. Okrem vyliečenia hovoríme aj o znížení rizika rozvoja nových alergií a astmy,“ vysvetľuje prof. MUDr. Miloš Jeseňák, prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie.  

 

img

 

Alergénová imunoterapia je na Slovensku dostupná pre najčastejšie typy alergénov – roztoče, peľ stromov, tráv či burín.

 

„Okrem injekčnej a kvapkovej formy máme na Slovensku dostupnú aj tabletovú sublingválnu, teda podjazykovú imunoterapiu,“ dopĺňa Jeseňák.

 

Nová štúdia hovorí o pozitívnych výsledkoch liečby

 

Alergénová imunoterapia (AIT) je podľa novej štúdie REACT, publikovanej v odbornom zahraničnom časopise Lancet, jedinou kauzálnou liečbou pri alergickej rinitíde alergickej astme s potenciálom dlhodobo udržateľných účinkov aj po skončení liečby. Počas deviatich rokov bolo do tejto štúdie zapojených viac ako 92 000 pacientov s cieľom posúdiť dlhodobú účinnosť AIT pri liečbe alergickej rinitídy a astmy v reálnych podmienkach (real world setting). Výsledky štúdie hovoria o tom, že alergénová imunoterapia zabraňuje zhoršovaniu ochorenia, zlepšuje kontrolu astmy, má pozitívny dopad na dolné dýchacie cesty, znižuje pravdepodobnosť zápalu pľúc a užívania antibiotík a znižuje počet hospitalizácii, ich dĺžku, ako aj náklady s nimi spojené.

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE Zabráňme vzniku rakoviny ochranným očkovaním!

 

Odborníci predstavili návrhy riešení ministerstvu a poisťovniam

 

Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) preto apeluje na zvýšenie používania tejto liečby aj na Slovensku. Výzvu adresuje aj do svojich radov, no o pomoc požiadala aj Ministerstvo zdravotníctva SR zdravotné poisťovne. Odborníci im predstavili návrhy riešení, v ktorých žiadajú o zmenu prístupu ohodnocovania výkonov lekárov súvisiacich s podávaním tejto liečby zo strany zdravotných poisťovní. Podľa prieskumu realizovaného SSAKI medzi alergológmi, je aj toto jedna z hlavných bariér používania AIT na Slovensku.

 

img

 

„O konkrétnych návrhoch riešení diskutujeme s Ministerstvom zdravotníctva SR, ako aj so zdravotnými poisťovňami,“ hovorí prof. Jeseňák. „Aj na základe viacerých dostupných analýz si uvedomujeme, že alergénová imunoterapia je účinná liečba, ktorá zároveň aj významne šetrí náklady zdravotného systému z dlhodobého hľadiska. Preto sa návrhmi Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie budeme na ministerstve zdravotníctva zaoberať a rokovať aj so zdravotnými poisťovňami o dobrom nastavení navrhovaných riešení do budúcna,“ uzatvára prof. PhDr. Róbert Babeľa, štátny tajomník MZ SR.

 

O presnejšom spôsobe diagnostiky i liečby alergií a astmy sa dozviete v našej reportáži.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona