Ceny potravín vo svete klesli v máji na najnižšiu úroveň za posledné 2 roky

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 16:0 • 2 min
Ceny potravín vo svete klesli v máji na najnižšiu úroveň za posledné 2 roky

RÍM - Po aprílovom raste zaznamenali svetové ceny potravín v máji pokles, pričom sa dostali na najnižšiu úroveň za posledné dva roky.

slovakia

left justify in out

Poukázala na to v piatok Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) s tým, že za májovým vývojom cien je výrazný pokles cien rastlinných olejov, obilnín a mliečnych výrobkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Index cien potravín, ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, dosiahol v máji 124,3 bodu, uviedla FAO. V apríli predstavoval po revízii smerom nahor 127,7 bodu.

 

Májová hodnota indexu je najnižšia od apríla 2021 a znamená, že index je v súčasnosti 22 % pod historickým maximom. To dosiahol index v marci 2022, keď svetové trhy reagovali na inváziu Ruska na Ukrajinu koncom februára. Vývoj v máji najvýraznejšie ovplyvnil pokles cien rastlinných olejov. Ceny v tejto oblasti klesli o 8,7 %. Pokles zaznamenali aj ceny obilnín (4,8 %) a mliečnych výrobkov (3,2 %). Naopak, o 5,5 % sa zvýšili ceny cukru a približne o 1 % ceny mäsa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona