Merkelová: Vyrovnať sa so zločinmi páchanými počas vojny je základom zmierenia

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 09:35 • 2 min
Merkelová: Vyrovnať sa so zločinmi páchanými počas vojny je základom zmierenia

TOKIO - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v japonskej metropole Tokio povedala, že Nemecku sa podarilo vydobyť si uznávané miesto v spoločenstve národov aj preto, že sa usiluje vyrovnať sa so svojím podielom na zverstvách spáchaných počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Merkelová však vo svojom prejave zorganizovanom liberálnym denníkom Asahi šimbun zároveň uviedla, že nejaké konkrétne rady, ako sa vyrovnať s minulosťou, Japonsku dávať nemôže, pretože na to musia prísť jeho obyvatelia sami.

 

Merkelovej výroky zazneli v čase, keď sa japonský premiér Šinzó Abe, ktorý - ako píše agentúra Reuters - je pokladaný za revizionistického jastraba, pripravuje predniesť prejav pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. V ňom by sa údajne mohol pokúsiť zmierniť pamätné ospravedlnenie Japonska za agresiu na ázijskom kontinente, ktoré zaznelo v roku 1995.

 

Nemecká kancelárka povedala, že si váži veľkodušnosť susedných štátov, ktoré napriek hrôzam druhej svetovej vojny a holokaustu prijali Nemecko späť do medzinárodného spoločenstva. "Bez tohto veľkodušného gesta našich susedov by to nebolo možné. Nemecko však zároveň bolo pripravené otvorene a priamo čeliť svojej minulosti," uviedla Merkelová.

 

"Pre mňa ako nemeckú kancelárku je ťažké radiť vám, ako sa máte správať k svojim susedom. To musí vyplynúť z procesu, ktorý prebieha vnútri spoločnosti," dodala. Vzťahy Japonska s jeho najbližšími susedmi Južnou Kóreou a Čínou, ktorí boli počas druhej svetovej vojny a pred ňou obeťami japonskej expanzie, sa v ostatných rokoch zhoršili najmä v dôsledku historických a územných sporov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies