Merkelová a Hollande rokovali o afére NSA/BND, Grécku i klíme

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 17:25 • 2 min
Merkelová a Hollande rokovali o afére NSA/BND, Grécku i klíme

BERLÍN - Aféra okolo podielu nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) na špehovaní americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v Európe neznamená záťaž pre dvojstranné nemecko-francúzske vzťahy.

slovakia

left justify in out

Počas dnešnej schôdzky v Úrade spolkovej kancelárky v Berlíne to konštatovali tak hostiteľka Angela Merkelová, ako aj francúzsky prezident Francois Hollande.
     

Hosť z Paríža má podľa vlastných slov plnú dôveru v príslušné grémiá spolkovej republiky, že objasnia všetky skutočnosti. Hollande súčasne pripomenul fungujúcu spoluprácu opierajúcu sa o vzájomnú dôveru v časoch značného ohrozenia.
     

Merkelová zdôraznila význam spolupráce tajných služieb partnerských štátov. Musíme mať na pamäti, že potrebujeme spravodajské služby a potrebujeme úzku spoluprácu medzi nimi, konštatovala. Nemecká kancelárka odpovedala stručným áno aj na otázku o dôvere medzi stranami veľkej koalície v Berlíne.
     

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.
     

Obe strany sa dnes v Berlíne vyslovili za rýchly a jasný pokrok v rokovaniach medzi Gréckom a veriteľmi.
     

Merkelová a Hollande súčasne avizovali, že sa počas summitu Východného partnerstva v Rige stretnú s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. Obaja upozornili na nutnosť mať na sklonku mája na stole riešenia, na nevyhnutnosť urýchlenia prebiehajúceho procesu. Súčasne ubezpečili, že pri stretnutí s predsedom gréckej vlády budú Berlín a Paríž "hovoriť jedným hlasom".
     

Nemecko a Francúzsko vyzvali dnes medzinárodné spoločenstvo, aby nerezignovalo na šancu na prelom na Konferencii Organizácie Spojených národov o klimatickej zmene, ktorej dejiskom bude v dňoch 30. novembra až 11. decembra Paríž.
     

V spoločnom vyhlásení oboch krajín sa konštatuje, že sú rozhodnuté podniknúť maximum pre dosiahnutie komplexnej a záväznej dohody o ochrane ovzdušia na sklonku roka vo francúzskej metropole.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies