Merania v lekárňach môžu pomôcť zlepšiť prevenciu obezity

NETKY.SK • 26 Apríl 2023, 19:30 • 2 min
Merania v lekárňach môžu pomôcť zlepšiť prevenciu obezity

BRATISLAVA - Merania v lekárňach môžu pomôcť zlepšiť dostupnosť prevencie obezity, aj nasmerovať pacientov do ambulancií špecialistov.

slovakia

left justify in out

Poukázala na to prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA) Ľubomíra Fábryová v súvislosti s pilotným projektom Slovensko proti obezite, do ktorého sa zapojili lekárne v Bratislavskom samosprávnom kraji. "Lekárne na Slovensku ponúkajú rôzne vyšetrenia podľa svojich možností a je nimi možné zistiť parametre, ktoré sú pre pacientov s nadhmotnosťou/obezitou typické: BMI (index telesnej hmotnosti) v prípade nadhmotnosti nad 25 kg/m2 a obezity nad 30 kg/m2, taktiež zvýšený krvný tlak, zvýšené hodnoty glykémie či vysoká hladina cholesterolu. Preventívna starostlivosť sa tak stáva dostupnejšou viac, ako si myslíme," povedala Fábryová.

 

Okrem lepšej prevencie bolo cieľom projektu poukázať na kompetencie lekárnikov. "V lekárňach je možné absolvovať niektoré preventívne vyšetrenia, čím sa môže včas odhaliť obezita alebo riziko jej pridružených ochorení. V takýchto prípadoch lekárnik odporúča pacientom návštevu lekára za účelom diagnostiky a následnej liečby. Lekárnik je preto dôležitým článkom nielen v prevencii a liečbe obezity, ale aj následných ochorení, ktoré s obezitou súvisia," ozrejmili odborníci.

 

Výsledky projektu ukázali, že až 26 percent ľudí, ktorí absolvovali merania, má obezitu a približne rovnaký počet, 25 percent, má nadváhu. V 36 percentách prípadov namerali zvýšené hodnoty cholesterolu a 53 percent ľudí malo hodnotu glykémie nad 5,6 mmol/l. "Z toho v piatich percentách dosiahli namerané hodnoty viac než 11 mmol/l. Takto zvýšené hodnoty môžu znamenať riziko rozvoja cukrovky, preto boli ľudia s vyššími nameranými hodnotami nasmerovaní do ambulancie lekára," priblížila Fábryová. Prevencia a dostupná liečba obezity môžu byť podľa odborníkov účinným spôsobom, ako minimalizovať náklady spojené s nadhmotnosťou či obezitou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies