Za určitých podmienok som pripravený rokovať s Putinom, vyhlásil Macron

NETKY.SK • 17 Jún 2022, 06:07 • 2 min
Za určitých podmienok som pripravený rokovať s Putinom, vyhlásil Macron

KYJEV – Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok uviedol, že je pripravený za určitých podmienok rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v noci na piatok.

slovakia

left justify in out

„Myslím si, že dnes si cesta do Ruska vyžaduje kladenie podmienok, to znamená gesto od prezidenta Putina. Nepôjdem tam len tak,“ uviedol Macron pre francúzsku spravodajskú televíziu TF1 počas návštevy ukrajinskej metropoly Kyjev. Francúzky prezident by s Putinom hovoril o humanitárnych záležitostiach, o ochrane väzňov, o potravinovej bezpečnosti a o nájdení riešenia. Macron zároveň uviedol, že takéto prípadné konanie bude transparentné voči ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

 

img

 

Na otázku novinárov, či si myslí, že Ukrajina by mala spraviť teritoriálne ústupky Rusku, šéf Elyzejského paláca odpovedal: „Myslím si, že dnes je našou povinnosťou postaviť sa na stranu našich hodnôt a medzinárodného práva, a teda na stranu Ukrajiny.“ „Nie je však našou úlohou rozhodnúť namiesto Ukrajiny o tom, aké budú podmienky ukončenia vojny,“ dodal Macron s tým, že v nejakom štádiu konfliktu bude musieť buď nastať vojenské víťazstvo, alebo začatie rokovaní.

 

img

 

Francúzsky prezident tiež uviedol, že Ukrajina potrebuje pomoc, aby vytrvala a akékoľvek rozhodnutie týkajúce sa jej územia a prípadných teritoriálnych ústupkov, budú musieť prijať ukrajinskí lídri. Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi pricestovali vo štvrtok ráno do Kyjeva, aby vyjadrili svoju podporu Ukrajine. Hlavné meste krajiny navštívil vo štvrtok aj rumunský prezident Klaus Iohannis.

 

K téme: AKTUALIZÁCIA: Po príchode Draghiho, Macrona a Scholza sa ozval letecký poplach



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona