Luxembursko hlásilo prvý prípad nákazy koronavírusom, súvisí s Talianskom

NETKY.SK • 1 Marec 2020, 13:26 • 2 min
Luxembursko hlásilo prvý prípad nákazy koronavírusom, súvisí s Talianskom

LUXEMBURG - Luxembursko oznámilo prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2.

slovakia

left justify in out

Infikovaným je muž, ktorý sa nedávno vrátil z Talianska, uviedla novinárom v sobotu večer ministerka zdravotníctva Paulette Lenertová.

 

Muž štyridsiatnik sa vrátil do Luxemburska "začiatkom týždňa" a po tom, čo sa uňho "až neskôr" začali prejavovať príznaky ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom, mu urobili test, ktorý potvrdil nákazu, spresnila ministerka.

 

Druhý test mu práve robia v Holandsku, výsledky by mali byť známe v nedeľu, doplnila podľa tlačovej agentúry AFP Lenertová.

 

Pacienta izolovali v luxemburskej nemocnici a členovia jeho rodiny sú v karanténe. Uplatňujú sa postupy, ktoré sú pre takúto situáciu naplánované.

 

img

 

Luxembursko, malá krajina Európskej únie so 610.000 obyvateľmi nachádzajúca sa medzi Belgickom, Nemeckom a Francúzskom, je zatiaľ posledným európskym štátom, kde zaznamenali prípad nákazy koronavírusom.

 

Lenertová povedala, že infikovaný muž sa vrátil z Talianska cez belgické letisko Charleroi. Taliansko má najväčší počet prípadov nákazy v Európe, konkrétne na severe - zaznamenalo 29 úmrtí a vyše 1000 infikovaných.

 

Osemnásť ďalších Luxemburčanov je v súčasnosti v karanténe v hoteli na španielskom ostrove dovolenkárov Tenerife. Dôvodom je, že Talian so svojou manželkou, ktorí tam boli ubytovaní, mali pozitívne testy na koronavírus.

 

 

Vo Viedni sú ďalší štyria nakazení koronavírusom

Zdravotníci vo Viedni potvrdili prítomnosť nového druhu koronavírusu u ďalších štyroch pacientov, čím celkový počet nakazených v Rakúsku stúpol na 14. Oznámil to v nedeľu osobitný štáb rakúskeho ministerstva vnútra, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra APA.

 

Najnovšími prípadmi vo Viedni sú dvaja miestni obyvatelia a dvaja nemeckí turisti. U všetkých štyroch sa prejavujú len "ľahké príznaky" ochorenia spôsobovaného koronavírusom SARS-CoV-2.

 

img

 

Hovorca predstaviteľa viedenského mestského zastupiteľstva pre oblasť zdravotníctva uviedol, že jedným z nakazených je Viedenčanka, ktorá sa nedávno vrátila z Milána, metropoly talianskeho regiónu Lombardsko postihnutého koronavírusovou epidémiou. Nemeckí turisti sa zase pred cestou do Viedne zúčastnili v domovskej krajine na jednom z karnevalov a prišli do styku s osobou, u ktorej sa nakazenie koronavírusom prejavilo už dávnejšie.

 

Oboch Nemcov najskôr prijali vo viedenskej Nemocnici cisára Františka Jozefa, medzičasom sa však vrátili do hotela. Ubytovaní sú oddelene, aby neohrozili ostatných hostí alebo zamestnancov. Mimo nemocnice zostávajú aj obaja novonakazení Viedenčania.

 

Po zarátaní najnovších prípadov je v súčasnosti v hlavnom meste Rakúska osem nakazených. Po dvoch evidujú v spolkových krajinách Tirolsko a Dolné Rakúsko a po jednom v Salzbursku a Štajersku. V celom Rakúsku vykonali do nedeľňajšieho dopoludnia 1826 testov na nový koronavírus, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

 

Írsko má prvý prípad nákazy koronavírusom

Írsko potvrdilo prvú nákazu novým koronavírusom v prípade, ktorý súvisí s postihnutou oblasťou severného Talianska. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a Reuters.

 

Hlavný medicínsky poradca írskeho ministerstva zdravotníctva Tony Holohan v sobotu večer oznámil, že to "nie je neočakávané, pripravovali sme sa na to mnoho týždňov a už od januára sú v krajine zavedené zákonné opatrenia verejného zdravotníctva pre boj s týmto vírusom".

 

Potvrdeným prípadom je pacient mužského pohlavia na východe Írska, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo. Pacient dostáva náležitú zdravotnú starostlivosť a úrady pracujú na urýchlenom zistení všetkých kontaktov, ktoré muž mohol mať, dodalo ministerstvo.

 

Britský región Severné Írsko, ktorý má spoločnú otvorenú hranicu s Írskou republikou, potvrdil svoj prvý a zatiaľ jediný prípad nákazy koronavírusom vo štvrtok 27. februára. Táto osoba cestovala z Talianska na letisko v írskej metropole Dublin a odtiaľ pokračovala v návrate do severoírskeho Belfastu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies