Matovičovci chcú vrátiť ľuďom odobraté slovenské občianstvo

NETKY.SK • 30 September 2014, 15:10 • 2 min
Matovičovci chcú vrátiť ľuďom odobraté slovenské občianstvo

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú vrátiť slovenské občianstvo ľuďom, ktorí oň prišli pre prijatie občianstva iného štátu. Rovnako chcú zabezpečiť, aby ľudia po splnení určitých podmienok o slovenský pas neprichádzali.

slovakia

left justify in out

Slovenské občianstvo strácajú ľudia prijatím cudzieho na základe zákona o štátnom občianstve. Ním prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) reagovala na maďarský zákon, ktorý uľahčuje udeľovanie maďarského občianstva spolu s volebným právom.
     

Matovičovci chcú slovenský zákon zmeniť tak, aby ľudia, ktorí majú reálne väzby na iný štát, mohli získať späť slovenský pas a mať tak občianstvo aj slovenské, aj cudzie. Návrhom poslancov z OĽaNO by sa mal parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.
     

"Predkladaný návrh zákona umožňuje získať späť štátne občianstvo SR tým občanom, ktorí napriek existujúcim reálnym väzbám na iný štát občianstvo SR stratili v dôsledku nadobudnutia štátneho občianstva iného štátu v období od 17. júla 2010 do 31. decembra 2014," píšu v dôvodovej správe.
     

Novela má zároveň stanoviť viacero podmienok, po splnení ktorých, aj po nadobudnutí štátneho občianstva iného štátu, štátny občan SR už nestratí slovenský pas. "Návrh zákona tiež rieši odpustenie platenia správnych poplatkov pri opätovnom získaní štátneho občianstva SR osobami, ktoré stratili občianstvo SR v období od 17. júla 2010 do 31. decembra 2014," dopĺňajú navrhovatelia.
     

O slovenský pas prišlo zatiaľ okolo 900 ľudí. Doterajšie pokusy o zmenu zákona nevyšli. Ministerstvo vnútra sľubuje zmenu zákona, dosiaľ s ňou však neprišlo. Úpravu zákona najnovšie sľúbil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák krajanom žijúcim v Spojených štátoch amerických.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies