13. Cena veľvyslanca Japonska bola udelená prof. Dušanovi Kállayovi, akad. mal. za jeho dlhoročný prínos k prehlbovaniu priateľstva, vzájomných vzťahov a výmen v oblasti kultúry medzi Japonskom a Slov

NETKY.SK • 28 Október 2022, 08:00 • 2 min
13. Cena veľvyslanca Japonska bola udelená prof. Dušanovi Kállayovi, akad. mal. za jeho dlhoročný prínos k prehlbovaniu priateľstva, vzájomných vzťahov a výmen v oblasti kultúry medzi Japonskom a Slov

BRATISLAVA - Slávnosť spojená s odovzdaním Ceny sa konala 26. októbra 2022 na rezidencii veľvyslanca Japonska v SR.

slovakia

left justify in out

O Cene veľvyslanca
Cena veľvyslanca Japonska sa udeľuje jednotlivcom, telesám alebo inštitúciám, ktorí svojimi aktivitami výrazne prispievajú k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a cudzími krajinami. V Slovenskej republike bola Cena veľvyslanca Japonska udelená po prvýkrát v roku 2014 združeniu Anime Crew, organizátorovi festivalov Comics Salón a AnimeSHOW.


O ocenenom
Prof. Dušan Kállay, akad. mal. (nar. 1948) je významný slovenský maliar, grafik a ilustrátor. V období 1966 – 1972 študoval  na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, Oddelenie voľnej grafiky a knižnej ilustrácie, u prof. Vincenta Hložníka, a posledný semester u prof. Albína Brunovského a na Oddelení figurálnej kompozície a krajinomaľby u prof. Jána Želibského. V roku 1990 sa na školu vrátil ako pedagóg. Ilustroval viac než 200 kníh a je nositeľom mnohých ocenení, z ktorých vyniká Grand Prix Bienále ilustrácii Bratislava (1983) za ilustrácie ku knihe Alica v krajine zázrakov, Cena Hansa Christiana Andersena (1988), ktorá je považovaná za najprestížnejšie medzinárodné ocenenie pre autorov v oblasti literatúry pre mládež, či ocenenie Najkrajšia známka sveta. Počas výstavy k 150. výročiu vydania Alice v krajine zázrakov získalo to slovenské vďaka ilustráciám prof. Kállaya hlavnú cenu Grolier Clubu ako najkrajšie vydanie spomedzi všetkých na svete.

Meno Dušana Kállaya je známe po celom svete. Keď vyslovíme jeho meno, zjavia sa nám množstvá nádherných kníh s jeho jedinečnými ilustráciami: Tulák Kláry Jarunkovej, Panenská veža na Devíne Márie Ďuríčkovej, Rozprávky Hansa Christiana Andersena, alebo Slovenské rozprávky Pavla Dobšinského a Alica v krajine zázrakov Lewisa Carrolla.

Jeho diela sú vystavované po celom svete. Jeho tvorba je súčasťou významných umeleckých zbierok vrátane norinbergskej Kunsthalle, pražskej Národnej galérie, Picture Book Forest Museum v japonskom meste Karuizawa, University of Alberta v kanadskom Edmontone, Museum of Art v americkom Tucsone alebo dánskom Kunstmuseum Frederikshavn.

Pod vedením prof. Dušana Kállaya sa na VŠVU vzdelávalo množstvo študentov nielen zo Slovenska, ale z celého sveta. Sila jeho umenia dokázala do Bratislavy pritiahnuť viacero Japoncov, ktorí v súčasnosti pôsobia na Slovensku, v Čechách alebo v Japonsku, a venujú sa ilustrácii detskej literatúry, či maľbe. Medzi týchto študentov patrí známa japonská ilustrátorka a autorka detskej literatúry Nana Furiya, či Koichi Yamamoto, Tomoya Uchida, Shiho Dono, Nanako Ishida a Shinji Takine. Sú to všetko umelci, ktorí vyštudovali a rozvíjali svoj talent práve pod jeho vedením, a dnes svojou tvorbou ovplyvňujú nielen japonskú literatúru pre deti.

Prof. Kállay svojou tvorbou významne prispel k posilňovaniu kultúrnych výmen medzi Japonskom a Slovenskom. Viackrát navštívil Japonsko, kde vystavoval, inšpiroval sa, spoznal tradičné spôsoby výroby ručného papiera, zapojil sa do aktívnych výmen s japonským umelcami a odborníkmi na umenie.

V roku 1998 vydal spolupráci s japonským vydavateľstvom Fukuinkan Shoten mimoriadne populárnu knižku pre deti „Veselý koncert“, ktorú sám napísal a ilustroval. V Japonsku tiež vyšla medzinárodne oceňovaná kniha Andersenových rozprávok s jeho ilustráciami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies