Vyšetrovanie zastrelenej kameramanky prinieslo smutné zistenia. Zlyhali všetci!

NETKY.SK • 24 Október 2021, 14:20 • 2 min
Vyšetrovanie zastrelenej kameramanky prinieslo smutné zistenia. Zlyhali všetci!

SANTA FÉ - Zlyhal filmový zbrojár, asistent režiséra, aj celý štáb. V prípade streľby na pľaci porušili viaceré pravidlá!

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie tragédie, ktorá sa odohrala pri natáčaní westernu Rust, prinieslo prvé výsledky. Zastreleniu mladej talentovanej kameramanky Halyny Hutchinsovej americkým hercom Alecom Baldwinom v hlavnej úlohe, sa dalo ľahko predísť.

 

img

 

Zlé pracovné podmienky

Personál by však musel dodržať všetky nariadenia, čo sa, žiaľ, nestalo, a na pľaci vyhasol nevinný život. Vina padá na asistenta režiséra, ktorý pred natáčaním scény Baldwina ubezpečil, že zbraň je bezpečná a sú v nej slepé náboje

 

img

 

Už po pár dňoch od incidentu vyšlo najavo, že pracovné podmienky, vrátane kontroly techniky, boli počas natáčania v Novom Mexiku veľmi zlé a finančne poddimenzované.  

 

Z rovnakej zbrane, ktorá bola replikou historického koltu, počas minulého týždňa vystrelil aj hercov dablér. Ostré náboje vtedy. našťastie. nikoho nezranili. Zo štábu ale odišlo približne šesť ľudí pre obavy o vlastnú bezpečnosť.

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Obrovská tragédia! Herec Alec Baldwin zastrelil počas natáčania kameramanku

 

Rozsiahle vyšetrovanie

Polícia je aktuálne iba na začiatku rozsiahleho vyšetrovania, ktoré má objasniť okolnosti zabitia mladej kameramanky a zraneného režiséra Joela Souzu.

 

Najväčšia odborová organizácia IATSE 44 už medzičasom priznala, že vo filmovej rekvizite boli ostré náboje, napriek tomu, že sa na mieste našli aj atrapy nábojov.

 

img

 

„Za celú moju kariéru mi nikto nikdy nedal do ruky zbraň s ostrými nábojmi,“ uviedol zronený Alec Baldwin, ktorý si smrť Hutchinsonovej bude vyčítať do konca života.

 

Herec mal podľa pokynov vystreliť slepým nábojom priamo do kamery, aby sa zabezpečili originálne zábery. Namiesto toho však zastrelil ženu, ktorá za ňou stála. Zároveň trafil do ramena aj režiséra Souzu, ktorého po ošetrení prepustili z nemocnice

 

Mohlo by vás zaujímať: Obrovské zlyhanie asistenta režiséra! Myslel si, že v zbrani sú slepé náboje

 

Zlyhal štáb

S najväčšou pravdepodobnosťou v zbrani uviazol skutočný náboj, čo sa občas stáva, keď tlak nie je dostatočne silný, aby ho vytlačil z hlavne. V takýchto prípadoch stačí pištoľ rozobrať, náboj vytiahnuť a opäť zložiť. Filmový zbrojár pravdepodobne kolt poriadne neskontroloval a zbraň iba nabil slepými nábojmi, pričom prvý z nich vytlačil ten ostrý. 

 

 

„Muselo dôjsť k porušeniu mnohých predpisov,“ hovorí člen IATSE 44 Zachary Knight. „Podľa našich pravidiel sa na pľac nikdy nemala dostať ostrá munícia. Pokiaľ ste v dosahu rany, nikdy by ste nemali stáť v priamej línii, mali by ste mať na sebe ochranné pomôcky a byť za plexisklom. Ďalším pravidlom je, že herec má právo skontrolovať zbraň, z ktorej vystrelí,“ vysvetlil Knight.

 

Dodal, že Halyna podľa predpisov nemala stáť priamo za kamerou, kam Baldwin strieľal. Ak sa inak nedalo, mala byť dostatočne chránená. „Bohužiaľ, na bezpečnosť v danú chvíľu celý štáb, ale aj ona, trochu pozabudli,“ zhodnotil. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies