Po Baldwinovej nehode so zbraňou vznikla petícia za zákaz ostrých strelných zbraní pri nakrúcaní filmov

NETKY.SK • 25 Október 2021, 10:32 • 2 min
Po Baldwinovej nehode so zbraňou vznikla petícia za zákaz ostrých strelných zbraní pri nakrúcaní filmov

LOS ANGELES - Americký herec Alec Baldwin sa zúčastnil súkromnej rozlúčky s kameramankou Halynou Hutchinsovou, ktorú nechtiac zastrelil počas nakrúcania. Obrad sa konal v meste Santa Fe v Novom Mexiku, kde došlo k smrteľnej nehode. Vznikla petícia, ktorá chce zabrániť podobným prípadom.

slovakia

left justify in out

Baldwin sa v nedeľu zúčastnil  v meste Santa Fe na neverejnom spomienkovom obrade za 42-ročnú Halynu Hutchinsovú, ktorú vo štvrtok počas nakrúcania jednej zo scén smrteľne postrelil do hrude. Zranený bol pritom aj režisér Joel Souza (48), ktorý bol po krátkej hospitalizácii z nemocnice prepustený.

 

 

Zbierka

Medzičasom organizácia International Cinematographers Guild Local 600 zorganizovala na internete zbierku s cieľom získať finančné prostriedky na podporu rodiny Hutchinsovej, ktorá s manželom Matthewom vychovávala deväťročného syna. Americký filmový inštitút (AFI) zriadil na počesť Hutchinsovej štipendium na podporu začínajúcich kameramaniek.

 

 

Petícia

Petíciu za zákaz ostrých strelných zbraní pri nakrúcaní filmových scén a za lepšie pracovné podmienky pre štáby podpísalo do nedele popoludnia viac než 18 000 ľudí. Ide o reakciu na samotný incident.

 

"Neexistuje nijaké ospravedlnenie, že sa niečo také stane v 21. storočí," píše sa v texte petície, ktorú inicioval scenárista a režisér Bandar Albuliwi.

 

Dave Cortese, demokrat zvolený do kalifornského Senátu, vydal v sobotu vyhlásenie, v ktorom poukázal na "alarmujúce" pracovné podmienky a porušovanie bezpečnosti pri práci počas filmových a divadelných produkcií vrátane "zbytočne rizikového používania ostrých strelných zbraní". Dodal, že má v úmysle presadiť návrh zákona zakazujúceho ostrú muníciu vo filmových scénach v Kalifornii.

 

Reakcia produkcie seriálu The Rookie

V reakcii na tragédiu, ktorú Baldwin nechtiac spôsobil, sa produkcia úspešného policajného seriálu The Rookie rozhodla pre okamžitý zákaz použitia ostrej munície pri nakrúcaní.

Niektorí ľudia z prostredia filmového priemyslu však uviedli, že použitie zbraní pri nakrúcaní nie je problém.

 

 

Shi Lian Huangová, ktorá je prvou profesionálnou zbrojmajsterkou v Hollywoode, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napríklad napísala, že pracovala na stovkách filmových scén s použitím zbraní, ktoré sa zaobišli bez incidentov, lebo sa dodržiavali prísne bezpečnostné protokoly a používali ochranné kryty. "Tragédia, ktorá sa udeje týmto spôsobom, popiera všetko, čo viem o zaobchádzaní so zbraňami vo filmových scénach." 

 

Prečítajte si: Vyšetrovanie zastrelenej kameramanky prinieslo smutné zistenia. Zlyhali všetci!

 

Pripustila, že pri nakrúcaní filmu Rust možno neboli dodržané "tie najzákladnejšie, najštandardnejšie bezpečnostné postupy. A že nikto napriek tomu výrobu (filmu) nezastavil".

 

Baldwin spolupracuje s políciou. Vyšetrovanie sa zameralo na špecialistu zodpovedného za zbraň a asistenta režiséra, ktorý ju pred nakrúcaním osudnej scény hercovi odovzdal.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies