ROZHOVOR - Allan Mikušek: „Vnúčatá? Nechám sa prekvapiť!“ smeje sa muž, ktorý zabŕdol aj do rapu

NETKY.SK • 16 Október 2021, 13:0 • 2 min
ROZHOVOR - Allan Mikušek: „Vnúčatá? Nechám sa prekvapiť!“ smeje sa muž, ktorý zabŕdol aj do rapu

BRATISLAVA - Najznámejší slovenský country spevák nikdy netúžil byť kovbojom, nikdy netúžil mať „kolt proklatě nízko u pasu“, pretože zbrane nemá rád, ale túžil spievať a hrať. Občas sa na scéne objaví, občas sa z nej vytratí. Ako to má dnes?

slovakia

left justify in out

Ako sa máte, korona vás šťastne obchádza?

Vďaka Bohu, sme zdraví, myslím moja rodina, korona zatiaľ obchádza, ja som zaočkovaný, nemám s tým problém, rovnako ako nemám problém dať si rúško vo verejných priestoroch. Čo sa týka koncertov, ľudia sa boja chodiť, je to celé také, aké to je.

 

img

 

Koncerty sú jedna vec, vydávanie albumov druhá. Ten váš ostatný vznikol dosť dávno...

V roku 2001, čiže pred dvoma desaťročiami.

 

Čo sa stalo za tých dvadsať rokov?

Stalo sa veľa vecí, aj dosť nepríjemných, ale o tých nebudem hovoriť. Môj problém je v tom, že stojím príliš pevnými nohami na zemi, čo pri hudbe neprekáža, ale pri písaní textov je to dosť zlé. Hlava by mi mala lietať trochu v oblakoch, mal by som sa nechať uniesť, žiaľ, neviem sa od tej pevnej zeme odlepiť. Samozrejme, 20 rokov som nezaháľal, spolupracoval som s rôznymi interpretmi, napríklad s mojím dlhoročným kamarátom Vašom Patejdlom, aj nejaké single som urobil, koncerty a vystúpenia boli, len to je rozdiel. Ľudia mi hovoria, že ma videli na koncertoch, na festivaloch, ale to nie sú koncerty, to sú vystúpenia. Môj koncert má 90 minút, som tam hlavný spevák a je to môj koncert.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Peter Stašák oslávil vlaňajšiu sedemdesiatku až na tretí pokus. Na pódiu spievala takmer celá rodina

 

Na čom ste spolupracovali s Vašom Patejdlom?

Na jeho albume Spovedaj ma zo spomienok som mu spieval v niekoľkých skladbách vokály spoločne s Bercom Balogom, Luciou Šoralovou a ďalšími. Bola to pre mňa nová, zaujímavá skúsenosť a priznám sa, keď ma oslovil, mal som aj trochu strach. Nikdy predtým som to nerobil, ale Vašo, s ktorým sa poznáme naozaj dlhé roky, ma uistil, že to bude v poriadku. Úplne iný druh spievania, práce s hlasom a nahrávania, ale zaujímavé a dobré.

 

O tom je raj – záznam zo živého vystúpenia Vaša Patejdla na koncerte k 50-tke Allana Mikušeka

 

Nebránite sa teda novým spoluprácam?

Absolútne nie, nedávno som robil dueto s raperom, ktorý si hovorí Diam a pieseň má názov S hudbou žijem. Napísal mi na Messenger, že by chcel môj hlas do jeho piesne, naspieval som mu kúsok z piesne Dážď, napokon sme to tam aj nechali a ešte som doplnil ďalší text. Je veľmi šikovný, dravý, potešilo ma to. Povedal mi, že sa mu páči moja tvorba. A nie je jediný, napokon aj Kali, ktorého texty mám rád, lebo im rozumiem, mi povedal, že sa mu páči moja tvorba, lebo vďaka rodičom počúval aj Michala Tučného, aj moje skladby. U Kaliho mi neprekážajú ani nadávky, lebo nie sú samoúčelné, ale chcú podčiarknuť vždy niečo, čo chce zdôrazniť.

 

 

Vaše deti sú dospelé, ale ako vnímate všeobecne, že decká dnes počúvajú a pospevujú si piesne raperov, kde sa vulgárne vyjadrujú, čím viac tým lepšie?

Môj syn chodil posledné triedy na základke a počúval piesne Horkýže Slíže, kde sa medzi spevom vyskytli nejaké vulgarizmy a tiež som nevedel, ako reagovať. Mal som však tušenie, ktoré sa mi časom aj potvrdilo, že ho to neovplyvní, aby každé jeho druhé slovo bola nadávka. Teraz hrá so mnou v kapele, samozrejme, nám občas ubehne nejaké slovko, ale on to napríklad nepoužíva a vždy je to v rámci normy, nie je to účelové nadávanie, aby si niekto dokázal že je veľký chlap.

 

Možno vás zaujme: Maja Velšicová sa definitívne rozlúčila s jedným synom, teraz sa bojí o druhého

 

Prezraďte nám niečo o deťoch, ako sa majú, ako sa im darí.

Dcéra Natália bude mať 33 rokov, vyštudovala filozofiu, potom si urobila ešte psychológiu, o ktorej snívala už dávnejšie, prijali ju do Bratislavy aj Trnavy. Vybrala si Trnavu, lebo tam býva. Zoznámila sa s renomovaným psychológom, s ktorým tvoria pár a pracujú spolu v jeho ordinácii, takže je spokojná. Syn je tzv. ajtíčkar; popri tom robí hudbu, hrá so mnou v kapele a občas vyučuje hru na bubny. Kedysi mala aj Natália spevácke ambície, spievala so mnou aj vokály, ale napokon zvíťazila psychológia, takže spevu sa už nevenuje.

 

img

 

 

Na vnúčatá sa ich nepýtate?
Od týchto otázok som upustil (Smiech.), nechám sa prekvapiť. Do toho im nikto nemôže hovoriť, ani ja.

 

Koho považujete za kamarátov v hudobnej brandži?

Určite je to spomínaný Vašo Patejdl, ktorého považujem za staršieho brata. S Beátkou Dubasovou si volávame, pochválime a posťažujeme sa navzájom, s Palim Drapákom, ale práve mi napadlo, že sme spolu už dlho nehovorili, musím to napraviť. (Smiech.) A mimo muziky určite Jaroslav Ďuríček, ktorý má 86 rokov, ku ktorému občas vybehnem na dve-tri hodinky. To len sedím s otvorenými ústami a počúvam lekcie z histórie. Zaujímavé stretnutia mávam aj s Karolom Čálikom, ktorý ma vždy vyobjíma, keď sa stretneme.

 

K téme: ROZHOVOR Karin Majtánová: Prvé slová o svadbe padli len desať dní po prvej káve

 

Ako vidíte svoju najbližšiu hudobnú, muzikantskú a spevácku budúcnosť?
Je to zložité, je veľa času na ani nie bilancovanie, či sťažovanie sa, ale skôr na vymýšľanie niečoho, čo by zaujalo ľudí. Urobil som napríklad popovú pesničku Košeľa, a tak som obtelefonoval nejakých známych v rádiách, kde som si vypočul ortieľ, že country nehráme. Ja na to, však si to vypočujte, je to pop, ani náznak country a teraz ľadová sprcha – ale ty si country! Tak toto som celkom nepochopil. No nevzdávam sa, aj sa niekedy pýtam, či som sa vyskytol v správnej dobe. Keď som v roku 1992 vydal prvý album, hovorím, že som vystihol správnu sekundu, lebo hrali moje skladby v celom Československu 5-6 krát denne. Teraz urobím pieseň a nikoho to nezaujíma, teda špeciálne rádiá vôbec nie.

 

 

Budúci rok vás čaká také jubileum...

Áno, bude to 30 rokov na profi scéne a musím a chcem urobiť album, len zase stojím pevne nohami na zemi. Chcem urobiť pesničky, kde by sa objavila celá kapela, s celou kapelou ich chcem aj hrávať na koncertoch a vystúpeniach. Teraz chodíme hrávať vo dvojici s Henrichom Novákom, ale aj v starých pesničkách mi chýba tá naozajstná atmosféra, kde sú bicie a všetko, čo má byť. S Henrichom je to však tiež veľmi príjemné, páči sa to a som rád, že si spolu zahráme. Veľa vystúpení som aj odmietol, lebo vo dvojici nie sme príliš lacnejší od celej kapely, no organizátori kalkulujú. Svoj veľký koncertný sen som si splnil v roku 2018, keď som mal 50-tku, na Pasienkoch so mnou vystúpili Vašo Patejdl, Míša Tučná, Petr Kocman, Peter Cmorík, Franta Nedvěd, Tučňáci, Michal David a mnohí ďalší, tri hodiny cirkusu, ktorý som si užil a stálo to za to. V takomto veľkom štýle to nebude, ale verím, že sa niečo podarí, pretože razím heslo, že ak nejde hora k Mohamedovi, musí ísť Mohamed k hore.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona