Matovič: Predseda je ten, kto kradne svedomie vlastným poslancom

NETKY.SK • 23 December 2013, 08:06 • 2 min
Matovič: Predseda je ten, kto kradne svedomie vlastným poslancom

BRATISLAVA - Predseda strany je ten, kto kradne svedomie vlastným poslancom, prikazuje im ako hlasovať a robí z nich bábky. Toto je predstava lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča o pojme "predseda strany", preto takéto oslovenie nemá rád. To, že mu nie je po vôli, dáva najmä novinárom najavo pravidelne.

slovakia

left justify in out

"Ľudia si zvykli, že politiku robia strany a ich predsedovia a o to menej znakov takýchto štandardných strán, ktoré tu 24 rokov bačujú, by sme chceli mať," uviedol v bilančnom rozhovore pre TASR. Aj preto ďalej trvá na tom, že OĽaNO sa na klasickú stranu netransformuje. "Našim cieľom bolo vytvoriť priestor pre nezávislých kandidátov, vytvoriť ostrovček slobody, kde bude mať poslanec svoj vlastný názor. Toto sa nám podarilo a nie je najmenší dôvod, aby sme sa menili na klasickú stranu," uistil.

Matovič garantuje, že to, čo hovorí, aj v praxi dodržiava. "Treba sa opýtať ľudí na klube. Pri žiadnom hlasovaní u nás ani nezaznie, že mal by si hlasovať takto. Preberieme si body na schôdzi, argumenty, človek, ktorý to má na starosti, povie odporúčanie a každý hlasuje, ako uzná za vhodné. Ale nie sme chaos, ktorý má 14 rozličných názorov. Tlačidlá sú tri, teda 14 ľudí môže mať len tri názory – za, proti, zdržal sa," vysvetľuje.

Na druhej strane ho mrzí, že poslanci za OĽaNO sú aj pre neštandardnosť materského hnutia málo pozývaní do politických diskusií. "Samozrejme, že to vnímam ako mínus. Jozef Viskupič ako predseda poslaneckého klubu nebol nikdy v živote v televíznej diskusii. Taká SDKÚ-DS, ktorá mala vo voľbách o tretinu slabší výsledok, má desaťkrát väčší priestor v diskusiách ako my. Je asi pochopiteľné, že Ficovi vyhovujú štandardní politickí oponenti, lebo tí ho argumentmi nepohryzú," myslí si.

Kritické slová poslankyne Márie Ritomskej (nezaradená), ktorá z klubu OĽaNO odišla, o tom, že sa Matovič správa ako majiteľ OĽaNO a vydierač, odmieta. Ritomská vyhlásila, že Matovič aj s Jozefom Viskupičom nútia ostatných poslancov, aby dofinancovali asistentov hnutia. "Je to hrubá lož. Akékoľvek nútenie niekoho k niečomu by malo hrôzostrašné následky na takéto voľné zoskupenie ľudí. Mária Ritomská systematicky nechodila do parlamentu, na zasadnutia, na hlasovania, my sme ju na klube opakovane vyzývali, ale nezaberalo to. Keď sa zľakla, že to oznámim na verejnosti, zdupkala a nakydala na nás síru," vysvetľoval pohnútky bývalej kolegyne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies