Na horách dopoludnia platí prvý lavínový stupeň

NETKY.SK • 15 Február 2023, 09:02 • 2 min
Na horách dopoludnia platí prvý lavínový stupeň

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Pre všetky pohoria Slovenska je v stredu dopoludnia vyhlásený prvý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Poobede hrozba stúpne na druhý stupeň. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

slovakia

left justify in out

"Vplyvom nízkych teplôt v predchádzajúcom týždni sa v snehovej pokrývke miestami vytvoril hranatozrnný sneh, ktorý môže fungovať ako klzná vrstva lavín, najmä v severných a tienistých expozíciách. Nebezpečné sú hlavne miesta, kde sú viditeľné vankúše naviateho snehu," upozornil Krajčí. Lavíny je podľa jeho slov možné uvoľniť najmä na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. "Vo všeobecnosti je však snehová pokrývka pomerne dobre stabilizovaná," dodal.

 

Podotkol, že poobede sa vplyvom slnečného žiarenia a oteplenia na strmých južných svahoch môžu objaviť splazy alebo malé mokré samovoľné lavíny. Počasie na horách bude jasné až polojasné, na podhorí bude ráno a dopoludnia lokálne hmla alebo nízka oblačnosť. Fúkať má slabý, vo vysokých polohách severozápadný až severný vietor. Teplota sa bude pohybovať až okolo plus piatich stupňov Celzia vo výške 1500 metrov nad morom. Na podhorí bude pri dlhotrvajúcej nízkej oblačnosti okolo plus jedného stupňa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies