REPORTÁŽ: Matovič oznámil ďalšie uvoľňovanie opatrení

NETKY.SK • 9 Jún 2020, 11:30 • 2 min
REPORTÁŽ: Matovič oznámil ďalšie uvoľňovanie opatrení

Na dnešnej tlačovej konferencii informoval premiér Igor Matovič o ďalších uvoľneniach opatrení proti šíreniu COVID-19, tie nadobudnú platnosť od stredy 10- júna.

slovakia

left justify in out

 

Voľný pohyb sa rozšíri o ďalších 16 krajín

Pôjde o Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. Konzílium odborníkov ich označilo ako bezpečné krajiny. 

 

img

 

Zmiernenie obmedzení pre reštaurácie

Od stredy 10. júna sa menia pravidlá pre vnútorné prevádzky a reštauračné zariadenia. Prevádzkovatelia si už nebudú musieť vyberať medzi maximálnym limitom jedného zákazníka na 10 štvorcových metrov (m2) či minimálnym rozstupom dvoch metrov medzi zákazníkmi, bude to len odporúčané. Informoval o tom premiér Igor Matovič na tlačovom brífingu po zasadnutí konzília odborníkov.

 

Školy

Do škôl sa budú môcť posledný júnový týždeň vrátiť aj žiaci od šiesteho po deviaty ročník základných škôl, rovnako aj študenti stredných škôl. Od pondelka 15. júna sa rušia obmedzenia na počty žiakov v materských školách a pre prvý až piaty ročník základných škôl. 

 

Karanténa

Od stredy 7.00 h sa ruší povinná karanténa a ekaranténa pre osoby, ktoré sa vracajú na Slovensko z 19 bezpečných krajín. Platiť bude dobrovoľná domáca karanténa. Rovnako sa zmenia aj podmienky pre nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Od stredy bude nosenie rúšok na verejnosti do vzdialenosti dva metre len odporúčané, ak dôjde k stretnutiu s cudzími ľuďmi. Vo vnútri budú rúška povinné, na pracovisku ostanú však len odporúčané, ak ľudia budú od seba vzdialení aspoň dva metre. 

 

img

 

Otváranie ďalších prevádzok

V rámci ďalšej fázy uvoľňovania sa otvoria aj detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby. 

 

Nosenie rúšok

Od stredy (10. 6.) sa zmenia podmienky pre nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Ich nosenie na verejnosti do vzdialenosti dvoch metrov bude len odporúčané v prípade stretnutia sa s cudzími ľuďmi. 

 

img

 

Vo vnútri ostávajú podľa predsedu vlády rúška povinné, na pracovisku budú však len odporúčané, ak ľudia budú od seba vzdialení aspoň dva metre, pokiaľ ide o známy kolektív.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas doplnil, že rúška v obchodoch a v hromadných dopravných prostriedkoch ostávajú povinné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies