REPORTÁŽ: Vojto Barborík v rozhovore o dohode s KSW, progrese v BJJ, či tipoch na súboje Oktagonu 16 a UFC

NETKY.SK • 6 Marec 2020, 15:30 • 2 min
REPORTÁŽ: Vojto Barborík v rozhovore o dohode s KSW, progrese v BJJ, či tipoch na súboje Oktagonu 16 a UFC

BRATISLAVA - Slovenský zápasník zmiešaných bojových umení (MMA) Vojto Barborík sa ako tretí Slovák v histórií predstaví na galavečere poľskej organizácie KSW. Rodák z Nitry je síce stále upísaný Oktagonu, no promotéri mu po dohode poskytli výnimku a nastúpi už 21. marca na podujatí KSW 53 v meste Lodž v súboji pérovej váhy (do 66 kg) proti rodenému Rakúšanovi s brazílskymi koreňmi Danielovi Torresovi. Vojta sme navštívili pred tréningom v bratislavskom OFA Gyme, kde sme sa ho pýtali množstvo zaujímavých otázok, vrátane komunikácie s organizáciou KSW. Na záver sa s nami aj podelil o tipy na zápasy nadchádzajúceho turnaja Oktagon 16 v Ostrave a predikoval aj dva blížiace sa titulové súboje v strednej a ľahkej váhe UFC.

slovakia

left justify in out

 

Deväť výhier za sebou a zisk hnedého opasku BJJ
Barborík aktuálne disponuje úctyhodnou bilanciou 12 výhier a len jediná prehra. Tá sa však datuje až do roku 2014, kedy podľahol aktuálnemu tréningovému kolegovi Tomášovi Deákovi. Po prehre však nasledovala séria deviatich výhier, z ktorých až 7 dosiahol pred časovým limitom. Naposledy sa predstavil na podujatí Oktagon Prime 3 pred takmer tromi týždňami v Šamoríne, kde v 1. kole, konkrétne už v 2. minúte pre neho klasickým spôsobom ukončil na techniku Rear naked choke (RNC) Brazílčana Elisona Goncalvesa. "Po zápase som sa cítil fyzicky veľmi dobre. Nezranil som sa a prakticky hneď som absolvoval tréningový kemp zameraný na brazílske jiu-jitsu (BJJ) v Tirolsku pod taktovkou šiestich trénerov, medzi ktorými bol napríklad známy Roger Gracie, ktorý je ikonou tohto športu," uviedol Barborík, ktorý je po novom aj držiteľom druhého najvyššieho hnedého opasku. "Po zápase som sa aj spolu s trénerom Iľjom Škondričom zúčastnil páskovania pod dohľadom Gracieho a Orlanda Neta. Predtým som bol držiteľom fialové opasku asi 5 rokov," dodal "expert" boja na zemi. Až 9 kariérnych víťazstiev dosiahol na submissiu, z toho si po 3-krát spravodlivo rozdelil techniky RNC, Armbar a Arm triange choke. 

 

"KSW je mojou vysnívanou organizáciou"
S Oktagonom má Barborík podpísanú zmluvu na 6 zápasov. Dva z nich už absolvoval, keď pred Goncalvesom zvíťazil aj nad Nemcom Sashom Belovom na minuloročnom galavečere Oktagon 15 v pražskej O2 aréne. Po vysokej sérií výhier sa však dal očakávať záujem zahraničných organizácii. Práve kontakt zo strany KSW je podľa Barboríka splneným snom. "KSW je mojou vysnívanou organizáciou. Odkedy som začal robiť MMA, tak som chcel zápasiť práve tam. Oktagon mi aj napriek zmluve umožnil zápasiť v KSW, za čo im chcem aj touto cestou veľmi pekne poďakovať," dodal. Torres sa v rankingu zápasníkov pérovej váhy západnej Európy nachádza na 16. mieste o jednu priečku za Barboríkom. Nejde však o Brazílčana s typickým prepracovaným štýlom BJJ, no Torres prioritne bojuje v postoji, čo by Vojtovi mohlo vyhovovať. "Torres má skóre 10 výhier a 4 prehry. Naposledy zdolal napríklad Filipa Pejiča, určite to bude zaujímavý zápas. Gameplan je nastavený tak, že ho budem hádzať na zem. Má však tvrdé údery, musím sa dobre hýbať. Pre mňa je to súper, ktorý mi ukáže, na čo mám a na čo nie," povedal v rozhovore pre náš portál. 

 

img

 

"Snažím sa navštevovať kempy, keďže sa stále potrebujem zlepšovať
Na zápas sa Barborík pripravuje v Bratislave a v Nitre. V hlavnom meste každý deň trénuje v Octagon Fightning Academy (OFA), doma v Nitre trénuje najmä BJJ v 365 Gyme. "Tu v Bratislave trénujem hlavne postoj, MMA ako kompexný šport a zápasenie. Väčšinou sa snažím navštevovať aj kempy, aby som sa mohol posúvať. Najmä v BJJ, keďže sa stále potrebujem zlepšovať." Presun o váhu vyššie zatiaľ neplánuje, aj keď mu nerobí problém nastúpiť aj do súboja v ľahkej váhe (do 70 kg). Barborík sa vždy na vážení prezentuje takmer dokonalou formou, čo odzrkadľuje jeho disciplínu v stravovaní, doplnenú o kvalitné silové tréningy. "Stravu si počítam a zapisujem. Používam doplnky od firmy Super Slim a JET Nutrition, ktoré môžem vrelo odporučiť. Všetko sú to kvalitné veci na kvalitnej báze a ja si na tom potrpím. Užívam základné vitamíny, musí to mať však hlavu a pätu, aby to malo význam," dodal. Bližšie odpovede nájdete v reportáži pod článkom. Vojtovi v Poľsku držíme palce!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies