Matej Tóth je po úspechu na roztrhanie, Kiska ho prijal v paláci

NETKY.SK • 16 September 2015, 13:24 • 2 min
Matej Tóth je po úspechu na roztrhanie, Kiska ho prijal v paláci

BRATISLAVA - Matej Tóth je po zisku titulu na atletických MS v Pekingu "na roztrhanie". Po sérii spoločenských aktivít a ďalších príjemných povinností sa zlatému chodcovi dostalo v stredu významnej pocty, keď ho v Prezidentskom paláci v Bratislave prijal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

"Prijatie hlavy štátu je zo všetkých stretnutí určite to najviac cenené. Z môjho pohľadu je to veľká pocta. Bolo to prvýkrát v mojej kariére, čo tiež svedčí o veľkom úspechu, ktorý som dosiahol. Stretnutie s prezidentom sa nieslo v neformálnej atmosfére, bol to veľmi príjemný rozhovor. Určite ma to potešilo," uviedol pre TASR Tóth, ktorý na uplynulom svetovom šampionáte získal pre Slovensko historickú zlatú medailu v chôdzi na 50 km.

 

Prezident sa poďakoval úspešnému športovcovi za vzornú reprezentáciu Slovenska, na majstra sveta mal potom množstvo otázok. "Pýtal sa ma na štruktúru tréningov, spomenul, že niekto z jeho rodiny tiež chodieva maratóny a že je to veda. S trénerom sme sa mu snažili vysvetliť, aký je systém, ako prebieha komunikácia s trénerom, občerstvenie na trati a ďalšie podrobnosti. Potom sme riešili Peking, samozrejme aj tú moju toaletu, ktorá všetkých zaujíma. Bolo toho celkom dosť, čo sme za tú malú chvíľu stihli prebrať," prezradil.

 

Na stretnutí padla aj téma olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro. "Pýtal sa ma, kedy bude štart päťdesiatky. Tá je ale na programe až v predposledný deň OH a prezident príde do Ria už na otvárací ceremoniál, takže mi osobne nebude môcť fandiť. Dohodli sme, že ak všetko dobre dopadne, tak si minimálne zavoláme tak, ako teraz po Pekingu. Verím, že na to bude dôvod," usmial sa Tóth, ktorý mal v stredu možnosť na chvíľu vymeniť atletický úbor za sako a kravatu."Cítil som sa v ňom celkom príjemne a pohodlne. Ako člen VŠC Dukla Banská Bystrica som zvyknutý na uniformu. Som rád, že nemusím byť v nej a že môžem pri takýchto príležitostiach oprášiť oblek. Zatiaľ som nemal veľa stretnutí s najvyššími činiteľmi, ale rád si budem na ne po takýchto úspechoch zvykať."

 

Tóth sa cez víkend predstavil na banskobystrických Štiavničkách, kde demonštroval svoju suverenitu vo finále Atletickej ligy družstiev, a to napriek tomu, že ho počas pretekov do tváre pichla osa. "Som trochu citlivejší na poštípanie, čo sa týka alergických reakcií, našťastie osa nie je až taká zlá. Poštípala ma deň pred odchodom do Pekingu, teraz pri prvých pretekoch po MS. Trafila ma skoro presne na to isté miesto. Dostala sa mi pod okuliare, bolo to už trochu nebezpečné, našťastie to dobre dopadlo a ani mi to veľmi neopuchlo. Vyzerá, že mi to prináša šťastie. Asi sa nebudem ďalšiemu štípancu brániť," dodal úspešný slovenský chodec, ktorého už pár hodín po návšteve Prezidentského paláca čakal let do Brazílie, kde má naplánované osemdňové sústredenie v Riu.

 

V dejisku OH 2016 si chce prezrieť samotný atletický ovál, preveriť tréningové podmienky, otestovať cestovanie z olympijskej dediny na okruh či okúsiť miestne podnebie, aby bol na všetko pripravený, keď na budúci rok priletí na olympiádu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies