Martin Klus: Európa zase červenie! Ktorým krajinám sa radšej vyhnúť?

NETKY.SK • 23 Júl 2021, 12:59 • 2 min
Martin Klus: Európa zase červenie! Ktorým krajinám sa radšej vyhnúť?

BRATISLAVA - Štátny tajomník Martin Klus uviedol, že v destináciách, v ktorých s obľubou dovolenkujú Slováci, sa pandemická situácia zhoršila.

slovakia

left justify in out

Martin Klus o tom informoval na sociálnej sieti. Odvoláva sa na údaje Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb.

 

img

Uviedol, že podľa počtu nakazených je najhoršia situácia v rámci Európskej únie na Cypre, druhou najviac postihnutou krajinou je Holandsko, nasleduje Španielsko. Grécko zaznamenalo podľa štátneho tajomníka za posledných 24 hodín 2 604 nových prípadov nákazy. „A pozor! 99 percent pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti v Grécku je nezaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. To len na margo hrdinov, ktorí aj tu na mojej stránke doslova zbroja proti vakcinácii,“ napísal Klus.

 

Prečítajte si: Čo čaká dovolenkárov? Pozrite si podmienky vstupu do niektorých dovolenkových destinácií

Jadranské pobrežie Chorvátska ostáva oranžové, vnútrozemie krajiny je stále v rámci COVID semaforu v zelenej farbe. V Taliansku sa tri regióny zmenili zo zelených na oranžové, vo Francúzsku sú takmer všetky regióny s výnimkou dvoch oranžové. „Oranžové sú už aj menšie časti Švédska a Fínska, ako aj väčšia časť Dánska,“ upozornil Klus. Dodáva, že oranžová je aj väčšina Grécka, Portugalsko je červené.

 

Prečítajte si: Voľnejší režim na hraniciach treba zosúladiť s opatreniami, ktoré zabránia šíreniu nákazy, hovorí Korčok

Klus odporúča nezaočkovaným, aby si premysleli každú cestu do iných než zelených krajín a regiónov a pred cestou sa dobre pripravili na možné scenáre návratu. „Predpovede Svetovej zdravotníckej organizácie o tom, že nákazlivý delta variant koronavírusu sa v priebehu niekoľkých mesiacov stane vo svete dominantnou mutáciou, sa podľa všetkého napĺňajú,“ upozornil.

 

Upozornil aj na to, aby sa verejnosť nenechala strhnúť antivaxermi, ktorí „dláždia cestu do pekla a vyzývajú na nerešpektovanie pravidiel“. Ak teraz lacno naletíme antivaxerom, ktorých populistickými rečami podporujú, žiaľ, aj niektorí naši verejní predstavitelia. Ak budeme zbytočne protestovať proti opatreniam, ktoré sú pritom inde v zahraničí častokrát oveľa prísnejšie, potom tretiu vlnu pandémie nezvládneme,“ uviedol Klus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies