Európu kvôli vojne a sankciám čaká recesia, Rusko si polepšilo

NETKY.SK • 21 August 2022, 10:33 • 2 min
Európu kvôli vojne a sankciám čaká recesia, Rusko si polepšilo

Takmer šesť mesiacov od začiatku vojny na Ukrajine je zrejmé, že nás čakajú ťažké časy. Zlepšenie by malo nastať až po roku 2024, bude to však závisieť od toho, ako dlho vojna a sankcie potrvajú.

slovakia

left justify in out

Všetky štyri veľké ekonomiky eurozóny – Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko, znížili svoje prognózy rastu na rok 2023. Podľa Medzinárodného menového fondu brzdí ekonomiku nielen vojna, ale i vyššie úrokové sazdby a inflácia. 

 

Anglicko

 

V Spojenom kráľovstve je miera inflácie prvýkrát za 40 rokov nad 10 %, keďže domácnosti zápasia s rastúcimi účtami za energie. Bank of England predpovedá, že inflácia dosiahne vrchol nad 13 % na jeseň po novom zvýšení nákladov na energiu, zatiaľ čo ekonomika upadne do dlhej recesie. „V blízkej budúcnosti očakávame recesiu v Európe v zime 2022-23 v dôsledku nedostatku energie a trvalo zvýšenej inflácie," uviedli  analytici z Economist Intelligence Unit.

 

img

 

Nemecko

 

Najväčšiu európsku ekonomiku tvrdo zasahuje energetická kríza. Výpadok globálneho obchodu ešte zhoršuje nadmerné sucho.  Ekonomický rast sa v druhom štvrťroku spomalil a stagnuje, pričom v nasledujúcich mesiacoch sa pravdepodobne zmení na záporný. „Musel by sa stať zázrak, aby sa Nemecko v druhej polovici roka nedostalo do recesie,“ povedal Carsten Brzeski z holandskej banky ING.a dodal: „Skutočnosť, že celý nemecký ekonomický obchodný model je v súčasnosti v rekonštrukcii, bude mať vplyv aj na vyhliadky rastu v nasledujúcich rokoch."
 

img

 

Francúzsko

 

Francúzsko by na tom malo byť lepšie ako mnohé iné európske štáty, a to vďaka veľkému sektoru jadrovej energetiky, ktorý tvorí niečo vyše 70 % jeho výroby elektriny, no zápasí s vážnymi poruchami starnúcich reaktorov. Hoci je druhá najväčšia ekonomika eurozóny v menej žalostnej pozícii ako Nemecko, túto zimu môže stále čeliť ničivým výpadkom elektriny.

 

HDP vo Francúzsku vzrástol v druhom štvrťroku o 0,5 %, čo je menej ako v iných krajinách na celom kontinente, pričom domáca spotreba je výrazne slabá. Vláda zaviedla núdzový podporný balík v hodnote 20 miliárd eur vrátane zníženia daní na čerpacích staniciach a zároveň obmedzila zvýšenie regulovaných cien elektriny na 4 %, čo je politika, ktorej pomáha štátne vlastníctvo energetického gigantu EDF.
 

img

 

Taliansko

 

Talianska ekonomika si v poslednom období počínala oveľa lepšie ako jej veľkí rivali z eurozóny, pričom v druhom štvrťroku zaznamenala rast o 1 %. Ale rovnako ako Nemecko je aj Taliansko silne závislé od ruského plynu. Ďalšie problémy im môže spôsobiť aj rezignácia Maria Draghiho z postu premiéra. Prieskumy verejnej mienky poukazujú na zmenu smeru od Draghiho technokratického prístupu po nadchádzajúcich voľbách. Očakáva sa, že vyhrá pravicová koaličná vláda, ktorá vedie kampaň na silne nacionalistickej a protekcionistickej ekonomickej platforme.

 

img
 

Rusko

 

Rusko na začiatku utrpelo sankciami Západu, ktoré uvrhlo jeho hospodárstvo do hlbokej recesie a prinútilo Kremeľ nesplácať svoje zahraničné dlhy prvýkrát od roku 1918. Rusku pomohlo, že sa veľmi rýhlo preorientovala na iné trhy ako doposiaľ, najmä na  Indiu a Čínu. Ruská bilancia bežného účtu, meranie obchodných a investičných tokov, sa v druhom štvrťroku viac ako strojnásobila a dosiahla rekordný prebytok 167 miliárd USD, k čomu prispeli vysoké veľkoobchodné ceny ropy a plynu, ktoré navýšili export, zatiaľ čo západné sankcie viedli k poklesu dovozu.

 

Aj keď odborníci tvrdia, že z dlhodobého hľadiska bude Rusko zápasiť so stratou západných technológií a investícií, má od recesie oveľa ďalej ako štáty Európskej únie.

 

Z domova: Čaká nás cez zimu osemnásť stupňov v obývačke?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona