Štvrtý rokovací deň bude patriť vládnym návrhom aj petícii Klíma ťa potrebuje

NETKY.SK • 19 Marec 2021, 08:16 • 2 min
Štvrtý rokovací deň bude patriť vládnym návrhom aj petícii Klíma ťa potrebuje

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR majú podľa dnešného programu prerokovať niekoľko vládnych noviel zákonov.

slovakia

left justify in out

Kabinet navrhuje, aby o nich plénum rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Ide napríklad o novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti s koronavírusom.

 

img

 

Vďaka nej sa má predĺžiť obdobie, počas ktorého sa na respirátory FFP2 a FFP3 uplatňuje nulová sadzba dane z pridanej hodnoty, a to z konca apríla do konca júna tohto roka.

 

Súvisiaci článok: Vláda schválila bezplatné očkovanie pre osoby bez zdravotného poistenia či predĺženie nulovej sadby DPH na respirátory

 

Balík na schválenie
Vláda doručila parlamentu na schválenie balík opatrení súvisiacich s epidemickou situáciou. Ministerstvo zdravotníctva predložilo návrh, ktorým sa novelizujú viaceré zákony v oblasti zdravotníctva.

 

Opatrenia sa týkajú kúpeľnej starostlivosti pre pacientov s postkovidovým syndrómom či očkovania osôb, ktoré nemajú verejné zdravotné poistenie. Navrhuje sa aj zavedenie inštitútu jednorazového odškodnenia pozostalých aj v rámci zdravotníckeho povolania.

 

Prečítajte si tiež: Riešenie klimatickej krízy na Slovensku je úspešnejšie aj vďaka EÚ


Popoludní by sa mali venovať návrhu uznesenia k petícii Za klímu, za budúcnosť. Podľa návrhu má Národná rada vziať predmetnú občiansku petíciu iniciatívy Klíma ťa potrebuje na vedomie. V návrhu uznesenia sa píše, že NR SR si uvedomuje závažnosť problému klimatickej zmeny.

 

img

 

V období klimatickej krízy podporuje opatrenia vlády na adaptáciu Slovenskej republiky na klimatické zmeny, osobitne tie, ktoré sú premietnuté v Programovom vyhlásení vlády na roky 2020 - 2024.

 

Parlament „zároveň odporúča vláde SR dôsledne presadzovať posudzovanie nových investícií z hľadiska ich vplyvu na zníženie emisií skleníkových plynov a príspevku k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality najneskôr v roku 2050".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies