Vďaka jednodňovej diaľničnej známke bude cestovanie lacnejšie

NETKY.SK • 17 Február 2022, 22:01 • 2 min
Vďaka jednodňovej diaľničnej známke bude cestovanie lacnejšie

ŠTRASBURG – Európsky parlament odhlasoval zavedenie jednodňovej diaľničnej známky v celej únii.

slovakia

left justify in out

Nová legislatíva prináša viacero zmien. Jednou z nich je cena diaľničných známok, ktoré sa budú odvíjať aj od pohonu motorového vozidla (nafta, benzín alebo na hybridný pohon). Nová legislatíva má byť založená na princípe „znečisťovateľ“ platí. Vodiči osobných áut budú platiť za diaľnice podľa toho, ako ekologické majú svoje auto. „Veľkým plusom bude povinnosť pre členské štáty zaviesť jednodňovú diaľničnú známku pre všetky osobné autá,“ zdôraznil europoslanec Michal Wiezik.

 

img

 

„Zavádzame tzv. eurovignette, zavádzame rovnaké pravidlá pre mýto na diaľničné úseky po celej Európskej únii,“ konštatoval europoslanec Ivan Štefanec. Po novom vás cesta na dovolenkovú destináciu vyjde na pár drobných. „Touto legislatívou by sme mali urobiť takú menšiu revolúciu a to, že prejdeme zo systému spoplatňovania na základe času na systém ku spoplatňovaniu na základe prejdených kilometrov,“ vysvetlil europoslanec Róbert Hajšel.

 

img

 

Nová legislatíva začne najskôr platiť pre nákladnú a neskôr aj pre osobnú dopravu. Najviac budú platiť tí, ktorí aj najviac znečisťujú ovzdušie. „Poplatky za používanie ciest ťažkými nákladnými autami nemajú byť na to, aby sa stavali cesty. Majú byť aj formou kompenzácie za znečistenie, ktorá táto doprava spôsobuje,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík. Teraz sa dohaduje už len cena diaľničných známok a dátum, kedy začnú nové pravidlá platiť v celej Únii.

 

Možno vás zaujme: Europoslanci chcú posilniť bezpečnosť hračiek a ich dohľad nad trhom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies