Malí veritelia Váhostavu majú dostať o 3,5 mil. eur viac

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 17:20 • 2 min
Malí veritelia Váhostavu majú dostať o 3,5 mil. eur viac

BRATISLAVA 22. apríla (SITA) - Stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a. s. (Váhostav) zaplatí v reštrukturalizácii nezabezpečeným veriteľom navyše 3,5 mil. eur, resp. o 3 % viac z ich pohľadávok.

slovakia

left justify in out

Nezabezpečení veritelia by tak z celkových svojich priznaných pohľadávok mali namiesto plánovaných 15,7 mil. eur dostať zhruba 19,2 mil. eur a podiel uspokojenia ich pohľadávok by sa mal zvýšiť z 15 % približne na 18 % za päť rokov.

 

Na stredajšom rokovaní o riešení situácie Váhostavu a reštrukturalizácii podnikov na úrade vlády totiž banky potvrdili, že na schôdzi veriteľov, ktorá má 30. apríla rozhodnúť o reštrukturalizačnom pláne spoločnosti, sa vzdajú 15 % z uspokojenia svojich pohľadávok. Váhostav by tak mal bankám miesto 100 % zaplatiť 85 % z ich pohľadávok. Spoločnosť plánuje zo svojich dlhov všetkým veriteľom, vrátane bánk, vo výške 136 mil. eur uhradiť takmer 44 mil. eur, čiže 32,3 %. 

Dohodnuté zmeny v reštrukturalizácii podľa generálneho riaditeľa Váhostavu Mariána Moravčíka zachránia firmu. Výmenu 49 % akcií spoločnosti za pohľadávky nezabezpečených veriteľov inicioval akcionár Juraj Široký. "Je to firma, ktorá sa dostala do reštrukturalizácie, finančných problémov a toto je riešenie, s ktorým budú spokojní všetci," povedal v stredu Moravčík. 

 

Šéf Váhostavu sa už stretol s bankami poskytujúcimi prevádzkové financovanie firmy. Očakáva, že po schválení dohodnutých zmien v reštrukturalizácii v parlamente a po schôdzi veriteľov, budú banky Váhostav naďalej financovať. "Audit, ktorý sa blíži k záveru, ukazuje, že spoločnosť je naštartovaná dobrým smerom a banky majú dôveru v to, čo sme vložili do reštrukturalizačného plánu," uviedol Moravčík. Finančný audit Váhostavu vykonáva poradenská spoločnosť KPMG. Moravčík povedal, že by nebolo na škodu, keby sa k situácii okolo Váhostavu vyjadril priamo Juraj Široký, doteraz sa totiž tomu vyhýbal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies