Nika zranila desaťtisíce ľudí. Ktoré hurikány boli najničivejšie v histórii?

NETKY.SK • 4 November 2023, 12:15 • 2 min
Nika zranila desaťtisíce ľudí. Ktoré hurikány boli najničivejšie v histórii?

Teplé oceánske vody a búrky poháňajú hurikány v ich ničení. Nad oceánom sa tvoria hurikány, ktoré často začínajú ako tropická vlna – oblasť nízkeho tlaku, ktorá sa pohybuje cez tropické oblasti bohaté na vlhkosť, čo môže zvýšiť aktivitu dažďa a búrok.

slovakia

left justify in out

Hurikány sú jedným z najničivejších prírodných javov, ktoré môžu spôsobiť obrovské škody na životoch, majetku a životnom prostredí. V histórii boli zaznamenané mnohé hurikány, ktoré prekonali rekordy v intenzite, rýchlosti vetra, tlaku a rozsahu. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najničivejších hurikánov, ktoré zasiahli rôzne časti sveta.

Ako vzniká hurikán?

Teplé oceánske vody a búrky poháňajú hurikány v ich ničení. Nad oceánom sa tvoria hurikány, ktoré často začínajú ako tropická vlna – oblasť nízkeho tlaku, ktorá sa pohybuje cez tropické oblasti bohaté na vlhkosť, čo môže zvýšiť aktivitu dažďa a búrok.

Keď sa tento poveternostný systém pohybuje na západ cez trópy, teplý oceánsky vzduch stúpa do búrky a vytvára pod ňou oblasť nízkeho tlaku. To spôsobí, že dovnútra prúdi viac vzduchu. Vzduch potom stúpa a ochladzuje sa, vytvárajúc oblaky a búrky. Hore v oblakoch voda kondenzuje a vytvára kvapôčky, čím sa uvoľňuje ešte viac tepla, ktoré poháňa búrku.

Keď rýchlosť vetra v rámci takejto búrky dosiahne 120 kilometrov za hodinu, je klasifikovaná ako hurikán. Pojmy „hurikán“ a „tropický cyklón“ označujú rovnaký druh búrky: rotujúci organizovaný systém mrakov a búrok, ktorý pochádza z tropických alebo subtropických vôd a má uzavretú nízkoúrovňovú cirkuláciu.

Najničivejšie hurikány

Galveston (1900): Tento hurikán je považovaný za najsmrteľnejší v histórii USA, pretože si vyžiadal asi 8 000 ľudských životov, keď zasiahol mesto Galveston v Texase 8. septembra 1900. Hurikán mal rýchlosť vetra okolo 240 km/h a vytvoril vlny vysoké 4,5 metra, ktoré zaplavili väčšinu ostrova. Mesto bolo takmer úplne zničené a obyvatelia boli nútení hľadať útočisko na strechách a troskách.

Camille (1969): Tento hurikán bol druhým najintenzívnejším, ktorý kedy zasiahol americkú pevninu, s rýchlosťou vetra 305 km/h a tlakom 900 milibarov. Hurikán Camille zasiahol pobrežie Mexického zálivu 17. augusta 1969 a spôsobil obrovské škody v štátoch Mississippi, Louisiana a Alabama. Hurikán zabil 259 ľudí, z toho 143 na pevnine a 116 na mori. Hurikán tiež spôsobil rozsiahle záplavy a sesuvy pôdy v Appalačskom pohorí.

Nika (2013): Tento tajfún bol najintenzívnejším tropickým cyklónom, ktorý kedy zasiahol Filipíny, s rýchlosťou vetra 315 km/h a tlakom 895 milibarov. Tajfún Nika, známy aj ako Haiyan, zasiahol centrálne Filipíny 8. novembra 2013 a spôsobil katastrofálne škody a humanitárnu krízu. Odhaduje sa, že tajfún zabil viac ako 6 000 ľudí, zranil viac ako 28 000 ľudí a postihol viac ako 16 miliónov ľudí. Tajfún tiež zničil viac ako milión domov a spôsobil obrovské straty v poľnohospodárstve a infraštruktúre.


Andrew (1992): Tento hurikán bol najničivejším v histórii USA, pokiaľ ide o materiálne škody, ktoré dosiahli viac ako 45 miliárd dolárov. Hurikán Andrew zasiahol Bahamy, Floridu a Louisianu ako hurikán kategórie 5 s rýchlosťou vetra 280 km/h a tlakom 922 milibarov. Hurikán zabil 65 ľudí, z toho 44 na pevnine a 21 na Bahamách. Hurikán tiež zničil viac ako 250 000 domov a zanechal viac ako 1,4 milióna ľudí bez elektriny.

Mitch (1998): Tento hurikán bol najsmrteľnejším v histórii Atlantiku, pretože si vyžiadal viac ako 11 000 ľudských životov, najmä v Strednej Amerike. Hurikán Mitch zasiahol Karibik a Strednú Ameriku ako hurikán kategórie 5 s rýchlosťou vetra 290 km/h a tlakom 905 milibarov. Hurikán spôsobil obrovské zrážky, ktoré spôsobili záplavy a sesuvy pôdy, ktoré zničili celé dediny a poľnohospodárske územia. Hurikán tiež spôsobil vážne škody na infraštruktúre a ekonomike v postihnutých krajinách.

Irma (2017): Tento hurikán bol najdlhšie trvajúcim hurikánom kategórie 5 v histórii Atlantiku, pretože si udržal túto intenzitu po dobu 60 hodín. Hurikán Irma zasiahol Karibik a Floridu s rýchlosťou vetra 295 km/h a tlakom 914 milibarov. Hurikán zabil 134 ľudí, z toho 92 na pevnine a 42 na Karibiku. Hurikán tiež spôsobil rozsiahle škody na ostrovoch, ako sú Barbuda, Svatý Martin, Anguilla, Turks a Caicos, Kuba a Portoriko. Hurikán tiež zapríčinil evakuáciu viac ako 6 miliónov ľudí na Floride a zanechal viac ako 15 miliónov ľudí bez elektriny.

Pauline (1997): Tento hurikán bol najničivejším, ktorý kedy zasiahol Mexiko, s odhadovanými škodami vo výške 7,5 miliardy dolárov. Hurikán Pauline zasiahol pobrežie Pacifiku ako hurikán kategórie 4 s rýchlosťou vetra 240 km/h a tlakom 950 milibarov. Hurikán zabil viac ako 400 ľudí, najmä v štáte Guerrero, kde spôsobil záplavy a sesuvy pôdy, ktoré zničili tisíce domov a infraštruktúru. Hurikán tiež ovplyvnil turistické destinácie, ako sú Acapulco a Puerto Escondido.

Katrina (2005): Hurikán Katrina bol ničivý atlantický hurikán piatej kategórie , ktorý koncom augusta 2005 spôsobil 1 836 obetí a škody odhadované na 97,4 až 145,5 miliardy dolárov, najmä v meste New Orleans a jeho okolí. Katrina bola dvanástym tropickým cyklónom , piatym hurikánom a tretím veľkým hurikánom atlantickej hurikánovej sezóny 2005 . Bol to tiež štvrtý najsilnejší atlantický hurikán, ktorý dopadol na pevninu v susediacich Spojených štátoch amerických , merané barometrickým tlakom.

Zdroje:

https://oceanservice.noaa.gov/facts/how-hurricanes-form.html

https://www.greelane.com/sk/science-tech-math/veda/most-powerful-hurricanes-and-typhoons-in-world-history-3443613/

https://www.topky.sk/cl/1000592/1329281/TOP-10-najnicivejsich-hurikanov--ktore-zasiahli-USA-

https://hnonline.sk/svet/100047-najnicivejsie-hurikany

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Inside Climate News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies