Majetok tvoriaci VEG vždy bol a ostane vo vlastníctve štátu

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 11:29 • 2 min
Majetok tvoriaci VEG vždy bol a ostane vo vlastníctve štátu

BRATISLAVA - Majetok tvoriaci Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG) vždy bol a ostane vo vlastníctve štátu. Uvádza sa to v materiáli Úradu vlády (ÚV) SR s názvom Informácia o privatizácii Slovenských elektrární (SE) a postupe pri vypovedaní Zmluvy o prevádzke VEG, ktorý dnes prerokovala a schválila na svojej schôdzi vláda SR.

slovakia

left justify in out

Podnetom na vypracovanie informácie je uznesenie Národnej rady SR číslo 1618 z 10. marca 2015.

 

"Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave o neplatnosti Zmluvy o prevádzke VEG dokazuje vážne pochybenia pri disponovaní s majetkom štátu. Rovnako bolo opodstatnené rozhodnutie vlády ukončiť Zmluvu o prevádzke VEG, na základe ktorého štát prevzal kontrolu nad prevádzkou vodnej elektrárne," tvrdí ÚV.

 

Ak je teda podľa rozhodnutia súdu Zmluva o prevádzke VEG neplatná, je podľa materiálu nesporné, že spoločnosť SE poberala podiel na výnosoch z predaja elektriny vyrobenej na VEG bez právneho dôvodu. Suma výnosov spoločnosti SE pritom za obdobie rokov 2006 až 2015 predstavujúca bezdôvodné obohatenie v hodnote približne 350 miliónov eur.

 

"V prípade absolútnej neplatnosti Zmluvy o prevádzke VEG nebola splnená podmienka účinnosti Dohody o usporiadaní, na základe ktorej podnik Vodohospodárska výstavba, š. p., hradil spoločnosti Slovenské elektrárne, a. s., náhradu za usporiadanie vo výške takmer 5 miliónov eur ročne," zdôraznil Úrad vlády SR.

 

Na základe Zmluvy o odškodnení uzavretej 22. marca 2006 medzi Fondom národného majetku SR a spoločnosťou SE mal spoločnosti Slovenské elektrárne v určených prípadoch vzniknúť nárok na odškodnenie, ak príde k predčasnému ukončeniu Zmluvy o prevádzke VEG zo strany podniku Vodohospodárska výstavba, š. p. "Účinnosť Zmluvy o odškodnení bola naviazaná na účinnosť Zmluvy o prevádzke VEG. V dôsledku neplatnosti tejto zmluvy nemohla nadobudnúť účinnosť ani Zmluva o odškodnení, a teda na jej základe nemôže vzniknúť Fondu národného majetku SR povinnosť odškodniť spoločnosť Slovenské elektrárne."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies