V Lučenci sa snažia zmierňovať horúčavy zelenou a modrou infraštruktúrou

NETKY.SK • 27 Apríl 2023, 13:30 • 2 min
V Lučenci sa snažia zmierňovať horúčavy zelenou a modrou infraštruktúrou

LUČENEC - Mesto Lučenec sa snaží extrémne horúčavy zmierňovať napríklad budovaním zelenej a modrej infraštruktúry. Opatrenia súvisiace s adaptáciou na zmeny klímy financuje najmä z mimorozpočtových zdrojov.

slovakia

left justify in out

Uviedla to hovorkyňa mesta Michaela Baboľová v reakcii na analýzu Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), podľa ktorej patrí aj okres Lučenec k extrémnymi horúčavami najohrozenejším oblastiam. "Uvedomujeme si, že budovy a cesty v mestách akumulujú teplo, čo spomaľuje poklesy teplôt počas nocí. Aj z toho dôvodu mesto realizuje zelenú a modrú infraštruktúru, ktorá prispieva k zadržiavaniu vody a tým k zvýšeniu vlhkosti ovzdušia, poskytuje tieň, znižuje hluk, prašnosť a výkyvy teplôt, zlepšuje životné prostredie pre všetkých obyvateľov, podmienky pre adaptáciu na zmenu klímy a slúži aj na rekreáciu," skonštatovala Baboľová.

 

Samospráva sa snaží dopady vysokých teplôt zmierňovať rôznymi spôsobmi v závislosti od možností jednotlivých lokalít. Patrí medzi ne napríklad starostlivosť o sídelnú zeleň a jej rozširovanie, revitalizácia mestských ovocných sadov, výsadba kvetinových záhonov či zakladanie kvitnúcich lúk. V meste tiež fungujú viaceré fontány či rosiče vzduchu, počas horúčav ulice ochladzujú aj polievaním. Počas horúcich letných dní samospráva obyvateľom mesta odporúča tráviť čas v zelených oddychových zónach. Ide napríklad o mestský park s rozlohou 17 hektárov s umelým jazierkom či bývalým historickým mestským kúpaliskom Strand s prístupom k vode. Schladiť sa môže verejnosť aj pobytom v priľahlých mestských lesoch či pri vodnej nádrži Ľadovo.

 

img

 

Zmierňovať dopady zmeny klímy sa v Lučenci snažia aj rekonštrukciou mestských budov, zelené či modré riešenia sú využívané napríklad pri obnove škôl. "V areáloch je vysadená zeleň, ktorá poskytuje budovám tieň, umiestnené tienidlá, v triedach materských škôl postupne podľa finančných možností osádzame klimatizáciu," dodala Baboľová. Samospráva s adaptáciou na zmeny klímy počíta aj vo viacerých strategických dokumentoch. V rámci pripravovaných projektových zámerov chce zelenú a modrú infraštruktúru budovať pri revitalizácii sídliskových vnútroblokov, Tuhárskeho námestia či pedagogickej záhrady.

 

V súvislosti s nedostatkom vlahy v regióne zas pripravuje projekt vodozádržných opatrení. Podľa analýzy Vedúci! Horia obce!, ktorú publikoval IEP, je extrémnymi horúčavami najohrozenejší juh Slovenska. Najrizikovejšími okresmi sú Bratislava I, Komárno a Nové Zámky, vysoký stupeň ohrozenia majú aj Šaľa, Lučenec či Rimavská Sobota. V okrese Lučenec IEP doteraz nezaznamenal taký vysoký počet tropických dní a nocí ako napríklad v Nových Zámkoch či Komárne, v budúcnosti tu však očakáva prudší nárast teplôt. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies