Minister J. Blanár po rokovaní NATO: Slovensko bolo, je a bude spoľahlivý spojenec

NETKY.SK • 29 November 2023, 16:30 • 2 min
Minister J. Blanár po rokovaní NATO: Slovensko bolo, je a bude spoľahlivý spojenec

BRUSEL - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa zúčastnil na dvojdňovom rokovaní ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré sa konalo 28. a 29. novembra 2023 v Bruseli. Po rokovaní minister uviedol, že pre Slovensko je kľúčové pokračovať v posilňovaní kolektívnej obrany.

slovakia

left justify in out

„Záväzky, ktoré nám vyplývajú z členstva, si budeme plniť, a to investovaním do našich ozbrojených síl, do ich zručností a vybavenia, avšak v rámci našich možností, no určite nie sumou vyššou ako sú 2 % hrubého domáceho produktu. Zároveň je pre nás dôležité, aby bol náš vzdušný priestor chránený a aby sme mali k dispozícii efektívnu protiraketovú obranu, vrátane systémov od spojencov. A to až do doby, kedy si zaobstaráme našu vlastnú,“ vyhlásil minister Blanár. 

 

Priblížil, že ministerky a ministri rokovali aj o situácii na Ukrajine. „Ukrajinu budeme naďalej podporovať, na východe Slovenska boli zriadené logistické a opravárenské centrá a hľadáme tiež spôsoby, ako pokračovať vo výcviku ukrajinských vojakov,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie. Pripomenul, že Slovensko podporuje ukrajinskú suverenitu, nezávislosť a teritoriálnu integritu.

Témami rokovaní boli aj situácia na západnom Balkáne, vzťahy Aliancie s Čínou i príprava budúcoročného samitu NATO, kde Aliancia oslávi 75. výročie svojho založenia.

 

Minister Blanár absolvoval aj sériu bilaterálnych stretnutí. Rokoval s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a s ministrami Skupiny priateľov Bosny a Hercegoviny.

 

Svoju prvú účasť na stretnutí ministrov zahraničných veci NATO využil minister Blanár aj na zoznámenie sa s viacerými kolegami, medzi inými šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom či tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: NATO
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies