Solidarita a spolupráca členských štátov EÚ sú dôležité

NETKY.SK • 29 Január 2022, 11:12 • 2 min
Solidarita a spolupráca členských štátov EÚ sú dôležité

BRATISLAVA/ ŠTRASBURG - Slovenská europoslankyňa Monika Beňová reagovala na posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky (EMA). Vzájomná solidarita a spolupráca členských štátov, prostredníctvom koordinácie na európskej úrovni, sa podľa nej už v minulosti osvedčili.

slovakia

left justify in out

„Ide o súčasť snáh o lepšiu pripravenosť Únie na zvládanie možných budúcich zdravotných kríz a súvisiacich hrozieb," reagovala Beňová na rozhodnutie Európskeho parlamentu z 20. januára. To má podľa europoslankyne pomôcť zrýchliť akcieschopnosť a vyhnúť sa prípadnému nedostatku liekov či zdravotníckych pomôcok.

 

img

 

Za predbežnú dohodu na rozšírení právomocí EMA sa vyslovilo 655 poslancov, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania. Po schválení Európskym parlamentom musí nariadenie ešte formálne odobriť Rada ministrov EÚ. Následne bude nové nariadenie podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. marca.

 

Budúcnosť zdravotníctva v EÚ je témou aj na Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE), v rámci ktorej sa stretávajú diskusné panely náhodne vybraných občanov členských krajín.

 

img

 

Tretí občiansky panel po svojom poslednom stretnutí medzi svoje odporúčania zahrnul aj rozšírenie kompetencií EMA s cieľom zabezpečiť rovnakú kvalitu zdravotnej starostlivosti a primerané náklady v rámci celej EÚ. Občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu. Neskôr budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie. Do diskusie o budúcnosti eurobloku sa môže zapojiť ktokoľvek prostredníctvom viacjazyčnej digitálnej platformy.

 

Možno vás zaujme: Monika Beňová sa stala babičkou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies