Gaštany - zdravá jesenná pochúťka

NETKY.SK • 15 Október 2023, 12:00 • 2 min
Gaštany - zdravá jesenná pochúťka

BRATISLAVA - Vôňa pečených gaštanov je neopakovateľná. Ich chuť rovnako. Okrem klasických pečených gaštanov z nich môžete pripraviť aj iné dobrôtky. Ponúkame pár inšpirácií.

slovakia

left justify in out

Nepečený gaštanový cheesecake

 

Suroviny:
Korpus: 300 g maslové sušienky, 100 g maslo, 1 PL rum
Krém: 500 g Mascarpone, 400 g gaštanové pyré, 100 g práškový cukor, 200 ml kyslá smotana (18%), 1 PL rum
Poleva: 150 g horká čokoláda, 100 ml 33% smotana na šľahanie

 

Postup:
Sušienky rozdrvíme na prach a spolu s roztopeným maslom a rumom vypracujeme cesto, ktoré utlačíme dlaňami na dno a boky tortovej formy. Odložíme do chladničky, kým vymiešame krém. Na krém spolu vyšľaháme v tomto poradí: mascarpone, gaštanové pyré, cukor, smotanu a rum. Pomerne hustý krém nanesieme na vychladený korpus a celý koláčik uložíme na 30 minút do chladu. Na krém spolu vyšľaháme v tomto poradí: mascarpone, gaštanové pyré, cukor, smotanu a rum. Pomerne hustý krém nanesieme na vychladený korpus a celý koláčik uložíme na 30 minút do chladu.

Na jeseň si môžeme pripraviť  vlastné a chutné gaštanové pyré. Smotanu zahrejeme a tesne pred varom odstavíme z plameňa. Pridáme do nej 100 g nasekanej čokolády a výslednou polevou zalejeme povrch koláča. Celý koláčik dáme na 10 minút zatuhnúť. Konečné mriežkovanie vytvoríme z roztopenej čokolády (zvyšných 50g), tak že ju spúšťame v kvapľoch na povrch koláča z konca lyžičky. Celý koláčik bude pripravený na servírovanie po ešte cca 2 hodinách v chladničke.

 

img

 

Domáce gaštanové pyré

 

Suroviny:
500 g olúpané gaštany, 50 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 50 g maslo, 2 PL rum alebo amarreto

 

Postup:
Gaštany narežeme na špičke na krížik a dáme variť na cca 1 hodinu. Následne ich scedíme, ochladíme pod studenou vodou, ošúpeme a navážime pol kila. Gaštany rozmixujeme v kuchynskom robotovi na kašu, prípadne ich rozomelieme v mlynčeku na mäsu. Pridáme práškový i vanilkový cukor, zmäknuté maslo a rum. Opäť rozmixujeme (pomelieme) na jemné a voňavé pyré. Takto pripravené pyré chutí skvelo so šľahačkou či so zmrzlinou. Alebo ho môžeme ďalej použiť pri príprave chutných dezertov.

 

 

img

 

Gaštanovo-čokoládový perník

 

Suroviny:
400 g polohrubá múka, 200 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1 balíček kypriaci prášok do perníka, 1 KL jedlá sóda, 3 PL kakao, 1 PL perníkové korenie, 500 ml plnotučné mlieko, 2 PL jablkové pyré, 200 g gaštanové pyré, 2 ks vajce (L), 200 ml olej, 100 g čokoláda

 

Postup:
Múku vo veľkej miske zmiešame s ostatnými suchými surovinami: cukrom, vanilkovým cukrom, kypriacim práškom, sódou, kakaom a korením. Potom postupne pridávame a primiešavame tekuté suroviny: mlieko, vajíčka a olej. Do cesta potom pridáme gaštanové pyré, ktoré sme predtým vymiešali s jablkovým pyré. Nakobiec zapracujeme nasekanú čokoládu.

Na jeseň si môžeme pripraviť vlastné a chutné gaštanové pyré alebo jablkové pyré. Cesto navrstvíme na papierom na pečenie vystlaný plech a pečieme v na 200 °C vyhriatej rúre asi 15 minút. Kontrolujeme, aby sa nám nepripálilo. Horúci koláčik môžeme ešte potrieť jablkovým pyré a zaliať čokoládou. 

 

img

 

Gaštanové guľky v horkej čokoláde

 

Postup:
600 jedlé gaštany, 150 g práškový cukor, 1 PL rum, 1 PL mleté piškoty, 100 g horká čokoláda

 

Postup:
Gaštany na oblej strane narežeme do kríža, vložíme ich do hrnca s vriacou vodou a varíme približne 15 minút. Uvarené gaštany scedíme, necháme ich vychladnúť a vylúpneme ich zo šupky. Gaštany pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme k nim práškový cukor, rum, piškóty a vypracujeme hladké cesto. Z cesta tvarujeme rukami malé guľky, ktoré napichujeme na špajdle a necháme ich stuhnúť v chladničke. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli a oblejeme ňou stuhnuté gaštanové guľky. Guľky môžeme posypať jedlými ozdobami alebo ich nechať iba obalené čokoládou.

 

img

 

Gaštanové košíčky

 

Suroviny:
140 g maslo, 70 g práškový cukor, 3 ks žĺtok, 170 g hladká múka, 40 g kakao, 1 štipka soľ

Krém: 200 g Pribináčik s vanilkovou príchuťou, 200 g gaštanové pyré, 130 g syr Mascarpone, 1 balíček vanilkový cukor

 

Postup:

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami tak, aby sa všetky suroviny pekne spojili. Potom primiešame múku, kakao a štipku soli. Vymiesime cesto podobné mrveničke a miesime ďalej, až kým nezískame kompaktné cesto, ktoré odložíme na 20 minút do chladničky. Potom cesto vyberieme, naplníme ním košíčky, na ne uložíme papier na pečenie zaťažený suchou fazuľou alebo ryžou. Vložíme ich do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme cca 10 minút. Gaštanové pyré popučíme vidličkou, Pribináčik vymiešame s krémovým syrom a vanilkovým cukrom. Primiešame gaštanové pyré a vymiešame hladký krém. Upečené košíčky necháme vychladnúť, potom ich naplníme gaštanovým krémom a môžeme servírovať.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies