Celiatikom môže pomôcť liek na cystickú fibrózu

NETKY.SK • 11 Január 2019, 13:59 • 2 min
Celiatikom môže pomôcť liek na cystickú fibrózu

BRATISLAVA - Nový pohľad na celiakiu by mohol podľa odborníkov priniesť pre pacientov účinnú terapiu. Potenciálny liek bol pôvodne vyvinutý na liečbu zriedkavej choroby cystickej fibrózy. Európsky výskum sa zameral na molekulárne podobnosti medzi celiakiou a cystickou fibrózou, pričom dokázal, že účinná zložka pôvodne vyvinutá na liečbu fibrózy by mohla potenciálne liečiť celiakiu. Informovala o tom Tatiana Kubišová z občianskeho združenia (OZ) Zriedkavé choroby.

slovakia

left justify in out

 Cystická fibróza je charakteristická mutáciou génu, ktorý kóduje špecifický proteín. Ak je proteín chybný, vzniká hutný a lepivý hlien a silná vrstva hlienu sa vytvára najmä v pľúcach a tráviacom trakte. Takéto zmeny sa podobajú účinkom lepku u ľudí s celiakiou.

 

"To nás priviedlo k otázke, či medzi týmito chorobami existuje spojitosť na molekulárnej úrovni," vysvetľuje šéf medzinárodného výskumného tímu Luigi Mauri z Výskumného ústavu San Raffaele v Miláne. 

 

img

 

Vedci z výskumných ústavov a univerzít v Miláne, Neapole a Paríži zistili, že farmakologická zlúčenina, pôvodne vyvinutá na liečbu cystickej fibrózy, má schopnosť zastaviť poškodzovanie funkcie génu. Vedecký tím podal túto látku myšiam s neznášanlivosťou lepku a zistil, že ich ochránila pred zápalom v čreve, hoci konzumovali stravu bohatú na lepok. Výsledky replikovali na ľudských bunkových líniách. Zistenia naznačujú, že by mohlo ísť o základ lieku na celiakiu. Rozvíjať ich bude ďalší klinický výskum.

 

img

 

Celiakia je inak viazaná na celoživotné vyhýbanie sa lepku, u časti pacientov je však i táto diéta neúčinná. Je to celoživotné autoimunitné ochorenie spôsobené intoleranciou lepku, ktorý poškodzuje sliznicu tenkého čreva, zabraňuje správnemu vstrebávaniu živín a oslabuje imunitný systém. Predpokladá sa, že ochorením trpí 0,5 až jedno percento populácie. Na Slovensku sa odhaduje, že je to jeden z 250 obyvateľov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies