AKTUALIZÁCIA: Proces so zločineckou skupinou takáčovcov odročili

NETKY.SK • 7 December 2021, 10:23 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Proces so zločineckou skupinou takáčovcov odročili

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie so zločineckou skupinou takáčovcov a jej bosom Ľubomírom Kudličkom. Obžalovaný advokát Martin Ribár vinu odmieta. Obžalobe čelí 17 ľudí. Senát ŠTS po vypočutí všetkých obžalovaných odročil proces na 12. januára, 24. januára a na 26. januára 2022.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 7. decembra 15:15

Ribár tvrdí, že ani bos skupiny Ľubomír Kudlička od neho nikdy nežiadal, aby vplýval na svedkov. Martin Ribár to v utorok uviedol pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

 

img

 

Obžalovaný advokát zdôraznil, že Ľubomíra Kudličku nikdy ako advokát nezastupoval a stretol sa s ním len v rámci advokátskej činnosti. "Ľubomír Kudlička ma nikdy nepožiadal, aby som niekoho zo zločineckej skupiny zastupoval, nič mi neprikazoval, nikdy som nedostal od neho pokyn, aby som pôsobil na niekoho. To sa týka všetkých spoluobžalovaných," skonštatoval Martin Ribár.

 

Poukázal na to, že počas svojej dlhoročnej advokátskej praxe zastupoval desiatky klientov. Preto sa s viacerými spoluobžalovanými dostal do kontaktu. "Obžalovaných poznám viacero, viacerých som zastupoval. Išlo o prípady, ktoré spolu nesúviseli, a nemohol som v tom čase vedieť, že tieto osoby sa navzájom poznajú," vysvetlil advokát.

 

Súd uistil, že súkromne sa s nikým z obžalovaných nestretával. "Moja prezývka 'takáčovský advokát' súvisí len s tým, že som zastupoval Patrika V., jedného z obžalovaných," dodal Ribár.

 

Vysvetlil, že veci sa stali inak a iným spôsobom, ako je to uvedené v obžalobe, preto nepristúpil k dohode o vine a treste. "Nechcem byť potom odsúdený za krivú výpoveď. Tvrdím, že som nevinný, a ponúkam spoluprácu," vyhlásil obžalovaný. Obžalobu označil za nezákonnú a nedôvodnú.

 

Pôvodná správa

Ľubomíra Kudličku eskorta priviezla na súd v utorok pred ôsmou hodinou ráno. Začiatkom novembra obžalovaný pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný a odmietol skutky, ktoré mu prokurátor kladie za vinu. Obhajoba trvá na jeho oslobodení spod obžaloby. Dôvodom sú procesné chyby, ktoré mali vzniknúť v prípravnom konaní pri zabezpečovaní dôkazov.

 

img

 

Kudlička si už odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčiho v roku 2006.

 

Obžalobe čelí 17 ľudí, prokurátor im pripisuje viac ako dve desiatky skutkov. Spolu s nimi stojí pred súdom aj advokát Martin Ribár, ktorý mal pre takáčovcov vydierať svedkov, aby menili svoje výpovede.

 

Všetci obžalovaní 28. októbra odmietli návrh na uzavretie dohody o vine a treste. Takáčovci čelia obžalobe napríklad z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z majetkovej trestnej činnosti, trestného činu ublíženia na zdraví, nátlaku, z trestného činu všeobecného ohrozenia, vydierania, nedovoleného ozbrojovania, krivého obvinenia či krivej výpovede.

 

img

 

V rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod krycím názvom Apač koncom októbra 2019 zadržali pôvodne 19 členov takáčovcov. Tí pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby, herne a iné. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja.

 

Možno vás zaujme: Takáčovci pôjdu pred súd aj v decembri. Vinu popierajú



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies