Britániu bičuje koronavírus, premiér Johnson reaguje

NETKY.SK • 5 Január 2021, 08:46 • 2 min
Britániu bičuje koronavírus, premiér Johnson reaguje

LONDÝN - Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo rekordný denný prírastok 58 784 prípadov nákazy koronavírusom. Zároveň tiež úrady potvrdili ďalších 407 úmrtí ľudí v rámci 28 dní od pozitívneho testu.

slovakia

left justify in out

Bristký premiér Boris Johnson na situáciu okamžite zareagoval a oznámil nový lockdown. Ten bude v krajine platiť minimálne do polovice februára. Johnson varoval, že nadchádzajúce týždne budú "zatiaľ najhoršie" a tiež vysvetlil, že nemocnice sú pod najväčším tlakom v dôsledku ochorenia COVID-19 od začiatku pandémie.

 

Opatrenia


Ľudia v Anglicku musia zostať doma a vychádzať len za obmedzených okolností, ako sú napríklad základné zdravotné potreby, nakupovanie potravín, cvičenie a práca, ktorá sa nedá robiť z domu. Pre väčšinu žiakov a študentov budú školy zatvorené a prejdú na diaľkové vzdelávanie.

 

Budú pokračovať takzvané bubliny pre podporu a starostlivosť o deti, mimo toho sa však ľudia môžu stretnúť len s jednou osobou z inej domácnosti pri cvičení vonku. Pokračovať tiež môžu svadby a pohreby, ale za obmedzenej účasti.

 

img

 

Nový typ

 

Ako sme Vás informovali, Británia ako prvá krajina potvrdila potrvdenie nového typu koronavírusu. Ten nie je smrtnejší ako pôvodný COVID -19, odborníci však varujú, že podľa dostupných údajov a štatistík je až o 70% rýchlejší a infekčnejší. 

 

Pozri tiež: Koronavírus opäť zmutoval, Briti sa obávajú najhoršieho


Premiér Johnson uviedol, že  tento nový variant vírusu sa "frustrujúco a znepokojujúco šíri" a počet pacientov s ochorením COVID-19 je v anglických nemocniciach o 40 % vyšší ako počas prvého vrcholu pandémie. Ako však podotkol, opatrenia by mohlo pomôcť zmierniť zaočkovanie prvých štyroch prioritných skupín obyvateľov do polovice februára.o


V stredu budú o nových pravidlách lockdownu hlasovať poslanci v britskom parlamente. V ten istý deň by sa opatrenia mali uzákoniť.

 

img


Dnes vstupuje do lockdownu aj Škótsko. Tamojšia líderka Nicola Sturgeonová vydala nariadenie v pondelok s tým, že bude platiť do konca januára. Opatrenia, ktoré platia pre škótsku pevninu a ostrov Skye, tiež zahŕňajú zatvorenie škôl, miest bohoslužieb i skupinové cvičenie.

 

Viac sa dozviete tu: Škótska šéfka vlády informovala o tvrdom kroku


Wales je pod lockdownom od 20. decembra a školy sú tam zatvorené pre väčšinu žiakov do 18. januára. V Severnom Írsku začal platiť šesťtýždňový lockdown 26. decembra. Každá z krajín Spojeného kráľovstva si určuje vlastné protipandemické opatrenia.
 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies